Україна

Підсумки 20.7:Удари по Півдню і відставка ТкаченкаСюжет


Підсумки 20.7:Удари по Півдню і відставка Ткаченка

Росія атакувала Одесу та Миколаїв, є жертви; Міністр культури Ткаченко заявив, що йде у відставку. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Росія атакувала Одесу та Миколаїв, є жертви

Вночі 20 липня росіяни атакували Одесу та Миколаїв, випустивши 19 крилатих ракет і 19 дронів-камікадзе. У кожному з міст загинуло по одній людині, багато постраждалих. У Миколаєві удар прийшовся по центру міста, спалахнули 3-поверховий житловий будинок і гаражі. Щонайменше п’ять житлових багатоповерхових будинків зазнали пошкоджень. Постраждали 18 мирних жителів, дев’ятьох поранених госпіталізовано, у тому числі п’ятьох дітей. 

Також РФ третю ніч поспіль наносила удари по портовій інфраструктурі Одеси. Постраждали адміністративні будівлі, житлові будинки навколо, була пошкоджена будівля генерального консульства Китаю в центрі міста. Повідомлялося про вісім остраждалих, серед яких троє співробітників ДСНС. Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що обстріли РФ портової інфраструктури в Одесі і знищення Росією запасів зерна, призначеного на експорт, є варварськими вчинками. 

В Міноборони РФ заявили, що удари по Півдню України були помстою за пошкодження Кримського мосту. Удари наносились “високоточною зброєю” по об’єктах, де нібито були цехи виробництва і місця зберігання безекіпажних катерів, стверджують у Москві.

Міністр культури Ткаченко заявив, що йде у відставку

Президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні повідомив, що попросив премʼєр-міністра розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка, а також знайти позабюджетні кошти на проекти, які зараз дійсно потрібні. За кілька годин Ткаченко заявив, що написав заяву про відставку. За його словами, причиною стала “хвиля непорозуміння щодо важливості культури під час війни”.

Україна відповіла на блокаду Росії у Чорному морі

Україна попередила про ризики для судноплавства у районах північно-східної частини Чорного моря та Керч-Єнікальською протокою. Відповідна заява Міноборони була зроблена у відповідь на діїі країни-агресора Росії, яка 19 липня оголосила фактичну морську блокаду України. “Міністерство оборони України попереджає, що з 00:00 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів Російської Федерації та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій Росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками”, – зазначили військові.

ООН має розглянути захист портів України – ОП

Морські порти України мають стратегічне значення для забезпечення глобальної продовольчої безпеки, тому ООН повинна розглянути їх захист. Про це заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк. За його словами, українські порти мають стратегічне значення для забезпечення глобальної продовольчої безпеки в умовах відсутності логістичних шляхів та політизації зернового транзиту в країнах Східної Європи. І тема їх захисту повинна бути винесена на порядок денний ООН й стати справою для глобального світу та країн Азії, у тому числі.

ЗСУ відбили атаки РФ в районі 6 населених пунктів

Підрозділи Сил оборони України відбили атаки російських військових в районах населених пунктів – Масютівка на Харківщині, Кліщіївка, Невельське, Новомихайлівка та Мар’їнка на Донеччині та Приютне на Запоріжжі. Про це повідомив Генштаб. Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

У ПВК Вагнер заявили про 22 тисячі загиблих

Російська ПВК Вагнер за час агресивної війни Росії проти України втратила вбитими майже 22 тисячі осіб – майже кожного третього найманця. Ще 40 тисяч чоловік отримали поранення. Про це напередодні повідомив один із командирів ПВК – боєць із позивним Маркс. Всього через ПВК Вагнер за час війни пройшли 78 тисяч людей, з них 49 тисяч – ув’язнені з російських колоній. 

США нададуть Україні боєприпаси на $400 млн – ЗМІ

США планують оголосити про ще один пакет військової допомоги Україні на суму близько 400 млн доларів. Про це повідомив телеканал CNN з посиланням на двох американських чиновників. Стверджується, що до цього пакета допомоги увійдуть додаткові ракети для комплексів ППО NASAMS та Patriot, а також боєприпаси для систем HIMARS. До нього також увійде більша кількість артилерійських боєприпасів, яких, як попереджають офіційні особи, не вистачає українським Збройним силам на тлі тривалого контрнаступу.

США запровадили нові санкції проти Росії

Сполучені Штати Америки запровадили нові санкції проти Росії. Під обмеження потрапили промислові підприємства, банки та низка високопосадовців РФ. Нові економічні санкції були запроваджені проти російських підприємств, що працюють або працювали в оборонному та пов’язаному з ним секторі економіки Росії. Мінфін США також наклав санкції на низку російських підприємств, що працюють у галузях аерокосмічної промисловості, квантових технологій і передових комп’ютерних технологій, які Росія використовує для підтримки оборонної промисловості, та понад десяток науково-дослідних організацій.

ЄС запровадив нові санкції проти Росії та Ірану

Європейський союз запровадив нові санкції проти РФ та Ірану з огляду на військову підтримку Іраном агресивної війни Росії проти України. Цей новий режим забороняє експорт з Європейського Союзу до Ірану компонентів, що використовуються під час будівництва та виробництва безпілотних літальних апаратів, а також передбачає обмеження на поїздки і заходи із заморожування активів, які можуть бути застосовані до осіб, відповідальних за підтримку та участь у програмі іранських БПЛА. Крім того, запроваджено санкції проти командира 30-ї мотострілецької бригади Збройних сил Росії за широкомасштабні напади на цивільне населення і обмежувальні заходи щодо дванадцяти інших осіб і п’яти організацій, відповідальних за серйозні порушення прав людини в Росії.

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button