Україна

Підсумки 19.02: Допомога Японії і збиті літаки РФСюжет


Підсумки 19.02: Допомога Японії і збиті літаки РФ

ЗСУ збили два російські винищувачі; Японія надасть Україні $12 млрд допомоги. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

ЗСУ збили два російські винищувачі

Авіація російських агресорів зазнала чергових втрат – збито літаки Су-34 і Су-35. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. У свою чергу командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук у Telegram уточнив, що літаки було збито на східному напрямку. За його словами один зі збитих 19 лютого російських літаків впав у Азовське море. Екіпаж другого окупанти шукають. Раніше у понеділок стало відомо про вибухи в тимчасово окупованому Маріуполі. Також з’явилась інформація про падіння палаючого літака в районі села Рибацьке.

Японія надасть Україні $12 млрд допомоги

Україна отримає від Японії допомогу на понад $12 млрд. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram після зустрічі зі своїм японським колегою Фуміо Кішіда в Токіо. Однак Шмигаль не уточнив, за який час будуть виділені ці гроші. Раніше в понеділок стало відомо, що Японія виділить 1,25 млрд євро для підтримки інвесторів в Україні. Також Токіо виділив сьогодні новий грант для чергової фази Програми екстреного відновлення. Окрім того, Шмигаль повідомив, що Україна і Японія в межах Конференції з економічного розвитку та відбудови підписали 56 міжурядових угод і меморандумів. 

На Майдані вбивали українські правоохоронці під впливом РФ – ОГП

Убивства мітингувальників під час Революції гідності здійснювали саме українські правоохоронці. Вони виконували злочинні вказівки тодішньої влади під безпосереднім впливом РФ. Про це заявив глава Департаменту в “справах Майдану” Офісу генпрокурора (ОГП) Олексій Донський. “Якщо говорити про організаторів розстрілів по подіям 18-20 лютого, то безпосередньо докази стосовно впливу керівництва Російської Федерації на ці злочини ви можете почути під час судового розгляду. Вони стосуються як комунікації на рівні керівників держав, так і силовиків” – додав очільник Департаменту.

ЗМІ: Україна може отримати сучасніші ракети ATACMS

Влада США працює над тим, щоб надати Україні більш сучасні модифікації балістичних ракет ATACMS з більш далеким радіусом дії. Про це повідомив телеканал NBC News із посиланням на двох неназваних американських чиновників. “Зараз США схиляються до того, щоб відправити в Україну новий варіант ракет ATACMS із більшою дальністю”, – йдеться у матеріалі. За словами співрозмовників, якщо Конгрес схвалить фінансування України, США можуть включити нові ATACMS до одного із перших пакетів військової допомоги цього року. Також будуть негайно надані боєприпаси й артилерія.

У ЗСУ розповіли, що відбувається під Авдіївкою

Російські агресори “зачищають” Авдіївку після відходу підрозділів ЗСУ і намагаються наступати на інших напрямках. Про це сказав речника ОСУВ Таврія Дмитро Лиховій. За його словами, в цілому в операційній зоні ОСУВ Таврія ситуація контрольована. “Противник зализує рани. Намагається проводити певні наступальні дії на дещо інших напрямках крім Авдіївського, де кількість атак противника зменшилася. Так само дещо зменшилася активність ворожої артилерії й ворожої авіації”, – констатував спікер.

В Іспанії знайшли мертвим пілота РФ, який викрав Мі-8 для України

У Іспанії загинув російський військовий пілот Максим Кузьмінов, який влітку 2023 року перегнав в Україну гелікоптер Мі-8АМТШ. Про це повідомила Українська правда з посиланням на джерела у розвідці і пресслужбу ГУР. “Він же вирішив переїхати до Іспанії замість того, щоб бути тут. З того, що знаємо: запросив свою колишню до себе і знайшли застреленим”, – розповів співрозмовник. За його словами, неподалік знайшли згорілу машину, на якій імовірно тікали вбивці.

До посилення оборони залучені всі регіони

До будівництва захисних споруд у прифронтових та прикордонних регіонах залучені усі області України. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Олексій Кулеба. За його словами, бригади з тилових областей допомагають будувати лінію оборони та військові інженерно-технічі споруди, облаштовувати системи загороджень тощо. Також триває робота над збільшенням мережі мобільних вогневих груп та їх укомплектування для боротьби із “шахедами” по всій Україні. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button