Україна

Підсумки 14.02: Знищення корабля і Рамштайн-19Сюжет


Підсумки 14.02: Знищення корабля і Рамштайн-19

Україна знищила російський ВДК Цезар Куніков; Відбулося засідання Рамштайн-19. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Україна знищила черговий ВДК Росії – Цезар Куніков

ЗСУ спільно з підрозділами ГУР знищили російський великий десантний корабель Цезар Куніков, повідомив Генеральний штаб ЗСУ. Зазначається, що у момент ураження корабель перебував в територіальних водах України поблизу Алупки (тимчасово окупований Крим). ГУР також оприлюднило відео атаки ворожого корабля, внаслідок якої він затонув. Там також зазначили, що пошуково-рятувальна операція окупантів успіху не мала.

Рамштайн-19: Умєров оголосив результати засідання

Засідання Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн-19) закінчилося і на ньому обговорювали питання посилення ППО, дронів і артилерійських систем. Про це повідомив міністр оборони України Рустем Умєров. “Посилюємо нашу протиповітряну оборону, як системами, так і ракетами до них”, – йдеться в заяві. Офіційно розпочала роботу коаліція Коаліції інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони. Чиновник додав, що артилерійські системи і снаряди – на порядку денному. Зокрема, спільне виробництво. Також офіційно запустили роботу Коаліції дронів, до якої приєдналися – Швеція, Велика Британія, Данія, Німеччина, Литва, Естонія, Нідерланди, Латвія.

РФ планує вивести у космос ядерну зброю, щоб збивати супутники – ЗМІ

Конгрес США терміново повідомлять про “серйозну загрозу національній безпеці” від Росії. Про це повідомив телеканал CNN із посиланням на свої джерела. Радник з питань національної безпеки Білого дому Джейк Салліван підтвердив на брифінгу наявність такої інформації. Згодом ABC News заявило, що небезпека пов’язана із планами Росії вивести у космос ядерну зброю. Йдеться не про те, щоб скинути ядерну зброю на Землю, а, скоріше, про її можливе використання проти супутників.

Джонсон обіцяє блокувати допомогу Україні

Проєкт закону про виділення допомоги Україні без заходів для вирішення міграційної кризи, ухвалений не буде за керівництва їхньої політсили в палаті. Про це заявив речник Палати представників США Майк Джонсон на прес-конференції керівництва Республіканської партії в Палаті представників 14 лютого. За його словами, Палату представників під керівництвом республіканців “не змусять ухвалити законопроєкт про іноземну допомогу, проти якого виступає більшість сенаторів-республіканців і який не містить заходів для захисту нашого власного кордону”.

Сирський прийняв рішення щодо подальших дій ЗСУ

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський разом із міністром оборони України Рустемом Умєровим здійснив робочу поїздку до військових частин і підрозділів, що тримають оборону на Авдіївському та Куп’янському напрямках, і ухвалив рішення про посилення військових частин. “Ми робимо все можливе, щоб не допустити просування ворога вглиб нашої території та утримати займані позиції. Попри складну обстановку Сили оборони України завдають ворогу значних втрат. Водночас вживаємо всіх можливих заходів для мінімізації наших втрат і збереження життя наших воїнів”, – сказав Сирський.

Удар по Селидовому: загинули троє людей, серед них дитина

Російські війська у ніч проти 14 лютого атакували Селидове на Донеччині. Прямим влучанням зруйновано п’ятиповерховий будинок та корпус лікарні. Окупанти вбили трьох пацієнтів: 8-річного хлопчика, його маму та вагітну 38-річну жінку, яка перебувала на збереженні. Шестеро людей поранено, серед них – немовля, якому завтра має виповнитися шість місяців. Окрім немовляти, серед поранених є ще кілька дітей: 7-річний хлопчик і дві дівчинки 12 та 16 років.

Київ і ЄС обговорюють недопущення блокади кордонів

Україна і Єврокомісія ведуть роботу над створенням механізму, який зробив би неприпустимою блокаду на кордонах. Про це сказав заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач. “Має бути якийсь запобіжник, що кордон не можна блокувати. Тобто ті дороги, які ведуть до пунктів пропуску, мають вважатися критичними для функціонування Євросоюзу, для країн, де є кордон, і їх не можна блокувати”, – заявив Деркач.

Генсек НАТО подав сигнал для Трампа

Колишній президент США Дональд Трамп своїми заявами шкодить безпеці НАТО. Про це сказав генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг перед зустріччю міністрів оборони країн-членів у Брюсселі. “Ідея і фокус НАТО – запобігти війні… Будь-які припущення про те, що ми не будемо захищати одне одного, підривають нашу безпеку”, – наголосив генсек, зазначивши також, що наразі усі чинні уряди членів НАТО підкреслюють непорушність принципу спільної оборони. Столтенберг також підкреслив, що всі ці пояснення адресовані особисто Дональду Трампу 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button