Україна

Підсумки 12.07: Шантаж РФ і Байдена змушують піти


Підсумки 12.07: Шантаж РФ і Байдена змушують піти

Росія почала шантажувати Україну підривом Київської ГЕС; Донори-демократи заморозили $90 млн на кампанію Байдена. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Росія почала шантажувати Україну підривом Київської ГЕС

Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що Україна нібито планує зруйнувати дамби Київської гідроелектростанції та Канівського водосховища і звинуватити в цьому РФ. Аналогічні заяви-анонси звучали раніше перед російськими обстрілами Запорізької АЕС та підривом росіянами Каховської ГЕС. В МЗС України у відповідь заявили, що у України не може бути жодної мети або мотиву руйнувати власну інфраструктуру чи створювати загрози для своїх людей.

Донори-демократи заморозили $90 млн на кампанію Байдена – ЗМІ

Окремі великі донори Демократичної партії США вирішили заморозити свої пожертви на суму близько 90 мільйонів доларів, поки Джо Байден не зніме свою кандидатуру з президентських виборів. Про це повідомляє The New York Times з посиланням на поінформовані джерела. Крім того, збільшилася кількість демократів із Палати представників США, які закликають Байдена зняти свою кандидатуру з виборів після його останньої пресконференції цього тижня. 

Зростання ВВП України різко сповільнилося

Зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України в червні поточного року порівняно з червнем 2023 року склало приблизно 1,1%, що нижче за травневий і квітневий показники 3,7% та 4,3% відповідно. Основним чинником сповільнення зростання економіки став дефіцит електроенергії, але завдяки високій адаптивності бізнесу вона продовжувала зростати. Фактори, що сприяють цьому: високий експорт металургійної продукції та залізної руди, раннє збирання озимих, стабільна робота українського морського коридору, прямий імпорт електроенергії з ЄС деякими підприємствами. Позитивна динаміка спостерігається у внутрішній торгівлі, будівництві та сільському господарстві.

В Україні відключатимуть одночасно 70% споживачів

В Україні діють цілодобові графіки відключення електроенергії. Більшу частину світлового дня одночасно обмежуватимуться відразу 70 % споживачів, повідомило Укренерго. З 14:00 до 24:00 – для компенсації дефіциту енергії в системі будуть задіяні чотири черги графіків погодинних відключень, в інші години – три черги. 

Пізніше Укренерго уточнило, що у суботу графіки відключень електроенергії в регіонах України діятимуть цілодобово, але їхня інтесивність зменшиться. З 6:00 до 19:00 обленерго застосовуватимуть дві черги відключень одночасно. У решту годин буде задіяно три черги.

Охматдит отримав 800 млн гривень на відновлення

Дитяча лікарня Охматдит отримала понад 800 млн гривень на відновлення після російського ракетного удару. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. За попередніми оцінками, клініка потребуватиме заміни обладнання на суму близько 360-400 млн гривень. Від компаній-виробників обладнання вже надходять запити щодо його постачання. Клініка і МОЗ починають розробляти технічне завдання для проєктування нового корпусу, який буде побудований на місці повністю зруйнованого.

Втрати армії РФ оновили рекорд – розвідка Британії

Середньодобові бойові втрати армії РФ убитими та пораненими в Україні у травні та червні 2024 року зросли до максимального рівня за весь період війни – 1262 та 1163 відповідно. Про це повідомило Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки. Загалом лише за останні два місяці Росія, ймовірно, втратила вбитими та пораненими понад 70 тисяч осіб.

Орбан обговорив з Трампом “миротворчу місію”

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрівся з колишнім президентом США Дональдом Трампом у Флориді і обговорив з ним свої “мирні ініціативи” щодо завершення війни в Україні. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрівся з колишнім президентом США Дональдом Трампом у Флориді і обговорив з ним свої “мирні ініціативи” щодо завершення війни в Україні.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 − twelve =

Back to top button