Україна

Підсумки 11.07: Саміт НАТО і допомога УкраїніСюжет


Підсумки 11.07: Саміт НАТО і допомога Україні

На саміті НАТО ЕС і 21 країна підписали Український договір; Низка країн оголосила нові пакети допомоги Україні. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

ЕС і 21 країна підписали Український договір

Під час саміту НАТО Європейський Союз і ще 21 держава підписали Український договір (Ukraine Compact), який координуватиме та прискорюватиме їхню допомогу Україні в обороні. Договір передбачає реалізацію цілей, що прописані у двосторонніх угодах України. Підписанти зобов’язуються підтримувати Україну в обороні, надавши військову техніку, фінанси та навчивши українських військових. Президент США Джо Байден заявив, що Український договір об’єднує держави-союзники в єдиній всеохопній архітектурі безпеки, щоб підтримати Україну не тільки зараз, але й на роки вперед.

Росія намагалась убити гендиректора Rheinmetall – ЗМІ

Росіяни намагалися вбити голову потужного німецького виробника зброї Rheinmetall Арміна Паппергера. Цей концерн активно постачає озброєння Україні та планує відкриття спільних українсько-німецьких виробництв. США та Німеччина запобігли російським планам, повідомив телеканал CNN, з посиланням на п’ятьох американських і західних чиновників, знайомих зі справою. За словами джерел, замах був одним із серії російських планів убивств керівників оборонної промисловості по всій Європі, які підтримують військові зусилля України. План убивства Арміна Паппергера був найбільш підготовленим.

Канада анонсувала новий пакет допомоги Україні

Керівник канадського уряду Джастін Трюдо повідомив про новий пакет військової підтримки для України на 500 мільйонів канадських доларів. Також очільник уряду Канади наголосив, що його країна готова надати необхідну медичну підтримку постраждалим унаслідок російського удару по дитячій лікарні Охматдит у Києві. Окрім того Трюдо з президентом Зеленським обмінялися думками щодо можливості додаткового навчання для українських льотчиків на канадських авіасимуляторах та проведення в Канаді однієї з тематичних зустрічей за підсумками першого Саміту миру.

США оголосили склад нового пакета допомоги Україні

Міністерство оборони США оголосило про виділення Україні чергового пакета військової допомоги на суму 225 мільйонів доларів. Він містить одну батарею зенітно-ракетного комплексу Patriot, а також ракети, боєприпаси, комплекси Javelin та запчастини.

Данія віддасть Україні всі свої системи ППО

Данія передасть всі свої засоби протиповітряної оборони Україні, щоб допомогти їй захиститися від ракетних атак Росії. Про це під час саміту НАТО заявила прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен. Фредеріксен нагадала, що раніше Данія вирішила передати Україні всю свою артилерію. Це зробили, оскільки українські захисники “застосовують її краще, ніж у Данії”. “І зараз ми повинні зробити те саме з протиповітряною обороною”, – додала глава уряду Данії.

Норвегія додатково посилить українську ППО

Уряд Норвегії додатково виділила 1 млрд норвезьких крон (понад 93 млн доларів) на посилення протиповітряної оборони України. Восени разом із Німеччиною Норвегія передасть Україні повноцінну зенітну батарею IRIS-T.

Данія оплатила 18 САУ Богдана для України

Данія профінансувала виробництво 18 українських самохідних артилерійських установок (САУ) Богдана для потреб ЗСУ. У Міноборони Данії нагадали, що міністр оборони Трольс Лунд Поульсен навесні виступив з ініціативою про те, щоб Данія у співпраці з Україною розмістила замовлення безпосередньо в українській оборонній промисловості. Очікується, що перша партія з 18 гаубиць Богдана, що фінансується Данією, буде доставлена найближчими місяцями.

У Франції загорівся шпиль Руанського собору

У Франції почалася пожежа на шпилі знаменитого собору у місті Руан, що зводився у XII-XVI ст. У соборі провели евакуацію. Причини займання поки що невідомі. Але є інформація, що на шпилі проводилися ремонтні роботи. До вечора пожежу вдалося локалізувати.

Боррель відповів на “мирні пропозиції” Орбана

Євросоюз повністю підтримує українську Формулу миру і вважає її єдиним мирним планом. Про це сказав верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики Жозеп Боррель на саміті НАТО. “Для тих, хто скаржиться, що підтримка України лише сприятиме війні, я їм кажу: якщо ми перестанемо підтримувати Україну, війна обов’язково закінчиться. І скоро. Але як? Капітуляцією України? З маріонетковим урядом у Києві? Українським народом, розчавленим агресором? Чи так ми хочемо, щоб війна закінчилася? Ні”, – заявив очільник європейської дипломатії.

Кремль відреагував на рішення НАТО щодо України

Ювілейний саміт НАТО підтвердив, що Альянс начебто має “конфронтаційну суть”, а його розширення на територію України “є загрозою для існування Росії”. Таку точку зору озвучив речник Кремля Дмитро Пєсков. Декларацію саміту він назвав серйозною загрозою безпеці Росії. “Якщо трохи спростити формулювання, рішення НАТО, що Україна обов’язково стане згодом членом цього Альянсу, то очевидно, що Альянс має одну з головних своїх цілей – це придушення Росії, завдання Росії стратегічної поразки”, – вважає Песков. За його словами, у Москві будуть “дуже глибоко аналізувати прийняті рішення” у Вашингтоні.

Також Пєсков уточнив позицію щодо другого Саміту миру. За його словами, Росія готова до діалогу щодо “українського врегулювання”, але в Москві повинні розуміти, про що йтиметься на другому Саміті миру.

В Україні проведуть перевірки обленерго

Державна інспекція енергетичного нагляду проведе перевірку обленерго щодо рівномірності застосування графіків відключень електроенергії. “Ми уважно відстежуємо потік звернень громадян щодо несправедливого розподілу. І вже бачимо декілька областей, де, вочевидь, найближчим часом відбудеться поглиблена перевірка. На місцях буде вивчатись, як саме оператор системи розподілу дотримувався принципу соціальної справедливості під час розподілу електроенергії”, – заявили у Держенергонагляді. Зазначається, що найбільше скарг надходить із Дніпропетровської області, яку Держенергонагляд планує перевірити першою. Плануються також перевірки ще у 5-6 областях.

Спека вплинула на енергосистему – Укренерго

В Україні та Європі аномальна спека. На цьому тлі споживання електроенергії в четвер зросло ще на 7%, повідомило Укренерго. Зазначається, що у п’ятницю буде продовжено дію посилених графіків відключень світла. З 16:00 до 23:00 обленерго застосовуватимуть чотири черги відключень одночасно. У решту годин буде задіяно три черги.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button