Україна

Підсумки 07.01: ПЦУ у Лаврі та ситуація у СоледаріСюжет


Підсумки 07.01: ПЦУ у Лаврі та ситуація у Соледарі

У Лаврі відбулася різдвяна служба ПЦУ; Соледар залишається під контролем ЗСУ. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

У Лаврі пройшла різдвяна служба ПЦУ
 
У Києво-Печерській Лаврі у суботу, 7 січня, відбулася різдвяна служба Блаженнішого митрополита Епіфанія. Це перше богослужіння, яке проводить ПЦУ на території Лаври. Для його проведення ПЦУ отримала спеціальний дозвіл від Міністерства культури. Раніше богослужіння у Києво-Печерській Лаврі відправляла лише УПЦ московського патріархату.
 
Соледар залишається під контролем ЗСУ
 
Російські пропагандисти повідомляли про те, що ЗСУ отримали наказ залишити місто, але кілька офіційних джерел в Україні спростували це твердження. Про те, що Соледар залишається під контролем українських військових, стверджують представник Східного угруповання військ Сергій Череватий, заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Юрій Мисягін, голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко та військовий журналіст Юрій Бутусов. Увечері радник Офісу президента Олексій Арестович заявив, що війська РФ намагаються відрізати Соледар від Бахмута та перерізати дорогу Соледар – Слов’янськ. Він не виключив, що Соледар може бути захоплений.
 
Фінляндія обіцяє Україні танки Leopard 2, але є умова
 
Фінляндія може надати Україні бойові танки Leopard 2 за умови ухвалення відповідного рішення в Європі. Про це заявив голова Комітету з питань оборони Антті Хаккянен. “Якщо Європа почне давати танки Україні хоч на дюйм більше, Фінляндія має бути залучена. Звичайно, з нашим невеликим внеском, тому що наша власна обороноздатність завжди є пріоритетом для нас як прикордонної країни з Росією”, – наголосив він.
 
Палата представників США обрала нового спікера: знадобилося 15 спроб
 
Нижня палата Конгресу США із 15-ої спроби обрала спікера. Ним став республіканець Кевін Маккарті. Боротьба за пост спікера у Палаті представників була однією з найтриваліших в історії за 164 роки. Президент Володимир Зеленський привітав Кевіна Маккарті із обранням спікером Палати представників США.
 
Названо дату нової зустрічі у форматі Рамштайн
 
Наступна зустріч контактної групи з оборони України у форматі Рамштайн має відбутися 20 січня 2023 року. Заплановану зустріч під час телефонної розмови обговорила глава міністерства Крістіне Ламбрехт із міністром оборони США Ллойдом Остіном. У фокусі переговорів були поточна військова ситуація в Україні та координація подальшої військової підтримки України, зокрема бронетранспортерів та системи ППО Patriot.
 
Зеленський ввів санкції щодо російських артистів
 
Президент України Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти російських артистів. Загалом у списку санкцій 119 прізвищ, серед яких: співачка та актриса Ірина Аллегрова, співак Роман Архіпов, телеведуча Жанна Бадоєва, співак Дмитро Білан, рок-музикант Сергій Бобунець, телеведуча Дана Борисова, співак Олександр Буйнов, співачка Вікторія Дайнеко, музикант Валерій Дидюля,співачки Лариса Доліна та Лоліта Мілявська, співаки Валерій Кіпелов, Філіп Кіркоров, оперна співачка Ганна Нетребко, режисер Микита Міхалков, артист-гуморист Євген Петросян, співак Володимир Пресняков, співак СтасП’єха, співачка Пелагея Телегіна, журналістка Маргарита Сімоньян, співак Михайло Шуфутинський, співачка Аніта Цой, телеведучий Леонід Якубович.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button