Україна

Підсумки 05.03: Знищення корабля і ордери ГаагиСюжет


Підсумки 05.03: Знищення корабля і ордери Гааги

У Керченській протоці був атакований російський корабель; Суд Гааги видав ордери на арешт командувачів РФ. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

У Керченській протоці був атакований російський корабель

Російський корабель Сергій Котов в ніч на 5 березня атакували морські дрони Magura V5. Судно дістало три пошкодження. Його вартість – 65 мільйонів доларів, повідомили в ГУР.  Патрульний корабель чорноморського флоту РФ Сергій Котов дістав пошкодження корми, правого та лівого бортів. У ГУР заявили, що судно знищено. Місія відбулась у співпраці з Військово-Морськими Силами ЗСУ та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.

Суд Гааги видав ордери на арешт командувачів РФ

Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордери на арешт командувача дальньої авіації РФ Сергія Кобилаша і командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова. У суді повідомили, що Кобилаш і Соколов несуть відповідальність за воєнний злочин у вигляді нападу на цивільні об’єкти, за воєнний злочин у вигляді заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільному населенню або шкоди цивільним об’єктам, а також злочин проти людяності у вигляді нелюдських дій згідно зі статтею Римського статуту.

У Раді скасували засідання до кінця тижня

У Верховній Раді скасували засідання на поточному пленарному тижні. Офіційна причина – треба сформулювати звіт для Конгресу США. Але, за даними ЗМІ, справжня причина переносу засідань – “бунт опозиційних фракцій”. “Опозиція погрожує ставити всі свої поправки та гальмувати розгляд будь-яких ініціатив у залі, поки їм не почнуть давати дозвіл на закордонні поїздки й відрядження”, – заявив один із нардепів. За словами нардепа від Голосу Ярослава Железняка, фактично Рада не буде засідати місяць. На порядку денному у парламенту було багато важливих законів: соціальні, освітні, військові та як мінімум 10 ратифікацій.

Україна оновила рекорд з експорту електроенергії

Україна другий день поспіль оновлює рекорд з експорту електроенергії. “Сьогодні запланований обсяг експорту електроенергії знову сягнув рекордної позначки. Загалом до 5 країн (Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії та Молдови) протягом доби планується поставити 13 393 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 726 МВт”, – йдеться у повідомленні Укренерго.

В уряді озвучили прогноз щодо виробництва дронів

У 2024 році Україна може виготовити до 2 млн безпілотників різних типів. Наразі відповідні потужності збільшуються, повідомила заступниця міністра з питань стратегічних галузей промисловості Ганна Гвоздяр. За її словами, потреби ЗСУ зараз набагато більші, ніж фінансові можливості нашої країни. Вона зазначила, що заява президента Володимира Зеленського про 1 млн безпілотників викликала сумніви у українців. Але вона запевнила що “в плані виробництва ми йдемо далеко за мільйон”.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button