Україна

Підсумки 01.04: Дрони на 1000 км і допомога СШАСюжет


Підсумки 01.04: Дрони на 1000 км і допомога США

Федоров заявив, що Україна має дрони, які летять на 1000 км; Джонсон анонсував “нововведення” щодо допомоги Україні. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Україна має дрони, які летять на 1000 км – Федоров

Україна вдесятеро збільшила виробництво дронів дальньої дії у 2024 році порівняно з минулим роком. Про це повідомив віцепрем’єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. “Більшість дронів, які атакували російські НПЗ, мають радіус дії від 700 до 1000 км, але зараз є моделі, які можуть пролетіти понад 1000 км”, – розповів Федоров.

Допомога Україні: у США анонсували “нововведення”

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон підтвердив, що після завершення великодніх канікул, планує винести на розгляд законопроєкт про додаткову допомогу Україні, який включатиме “деякі важливі нововведення”. Джонсон навів як приклад можливість надання кредиту Україні, що заспокоїть багатьох республіканців, а також згадав закон про REPO (закон щодо конфіскації заморожених активів РФ – ред.). Він дає президенту право заарештовувати російські суверенні активи, заморожені в США, і передавати їх Україні для використання проти Росії.

У Раді погодили гроші на захист енергооб’єктів

Бюджетний комітет Верховної Ради погодив виділення 4,5 млрд гривень на захист енергетичної критичної інфраструктури. Про це повідомив член комітету, народний депутат Олексій Гончаренко. “У звʼязку з постійними атаками Росії по нашій енергетиці гроші будуть направлені на будівництво, ремонт та захист об’єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору. Очікується, що до кінця травня всі необхідні заходи будуть зроблені”, – написав нардеп.

Японія надала Україні допомогу на 120 млн доларів

Державний бюджет України отримав 118 млн доларів на безповоротній основі від уряду Японії, повідомив Мінфін. “Залучені кошти в рамках проєктів HEAL та HOPE допоможуть уряду надавати своїм громадянам належну допомогу, зокрема розширити спектр медичних послуг та доступ до них, а також забезпечити подолання наслідків, спричинених збройною агресією Росії, відбудовувати житлову інфраструктуру України”, – йдеться у повідомленні.

ДПСУ повідомила про ситуацію на кордоні з Польщею

Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок у двох пунктах пропуску на кордоні з Україною – Ягодин та Рава-Руська. Там польські протестувальники взагалі не пропускають вантажівки в бік Польщі. Разом з тим відбувається вільний рух вантажівок у пунктах пропуску Краківець, Шегині і Устилуг. Черги на території Польщі ще зберігаються на напрямку Краківця – 950 вантажівок, Шегині – 600. Однак при поточній інтенсивності руху водіям не доводиться тижнями стояти в чергах.

Зеленський провів нараду щодо дронів і проєкту РЕБ

Президент Володимир Зеленський провів майже тригодинну нараду щодо виробництва безпілотників. “Оновили й деталізували плани виробництва на поточний рік за всіма типами безпілотників: FPV, бомбардувальниками, розвідниками, а також за далекобійними дронами для особливих завдань. Обговорили, як забезпечити гнучкість нашого ОПК”, – написав президент. Також він розповів про проєкт побудови комплексної системи керування засобами РЕБ для захисту наших воїнів і техніки від російських безпілотників. За словами Зеленського, систему вже тестують на окремих напрямках. Запланували масштабування проєкту на весь фронт.

Скандальне відео з ТЦК: військком вирішив піти на фронт

Військком з Рівненщини, герой скандального відео, на якому він на робочому місці цілується з кількома колегами, з власної ініціативи написав рапорт про переведення до однієї з бойових частин. Повідомляється також, що обставини встановлення записувальних пристроїв у службовому приміщенні зʼясовуються в межах діяльності відповідних органів.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button