Україна

Підписано закон, необхідний для націоналізації колишнього Альфа-Банку


Підписано закон, необхідний для націоналізації колишнього Альфа-Банку

Закон дозволяє націоналізацію банків, які належать підсанкційним бізнесменам. Тепер НБУ зобовʼязаний розпочати процедуру націоналізації колишнього Альфа-Банку.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про виведення з ринку системних банків з підсанкційними власниками. Про це повідомив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Закон вступає в силу через день після опублікування.

“А далі НБУ зобовʼязаний розпочати процедуру націоналізації одного банку, тобто екс-Альфи”, – йдеться в повідомленні.

Закон надає Національному банку України повноваження за певних обставин, пов’язаних із застосуванням санкцій до банку або власників істотної участі у банку, прийняти рішення про: заборону підсанкційній особі набувати або збільшувати істотну участь в банку.

Також запроваджується можливість виведення системно важливого банку з ринку (націоналізації) за відсутності у нього ознак неплатоспроможності (у разі застосування до банку або власника істотної участі у ньому блокуючих санкції).

Нагадаємо, в квітні Верховна Рада схвалила за основу законопроект, що дозволяє націоналізацію банків, які належать підсанційним бізнесменам.

Нагадаємо, 2022 року США ввели санкції проти Альфа-банку, який є найбільшою приватною фінустановою в Росії.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button