Україна

ОП спростував чутки про “згоду” України на гібридний трибунал для Росії


ОП спростував чутки про згоду України на гібридний трибунал для Росії

Андрій Смирнов наголосив, що Київ не погодиться на гібридний формат трибуналу як частини української судової системи.

Офіс президента (ОП) спростував повідомлення деяких ЗМІ, що Україна буцімто погодилася на гібридний трибунал для притягнення влади РФ до відповідальності за злочин воєнної агресії. Про це йдеться в повідомленні заступника керівника ОП Андрія Смирнова на його Facebook-сторінці в середу, 23 серпня.

Смирнов нагадав, що пройшла велика міжнародна конференція з питання створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання за злочин агресії проти України. На конференції наголошувалося, що основною, найбільш легітимною і дійсно авторитетною для України залишається модель створення міжнародного трибуналу на основі прийняття резолюції Генасамблеї ООН та угоди між Україною та ООН.

“Цю версію Україна адвокатує і продовжить адвокатувати далі в рамках Координаційної групи – коаліції країн, які обговорюють різні юридичні питання, зокрема щодо моделі роботи трибуналу. Не дивлячись на скептичні настрої інших країн, ми вважаємо, що саме такий сценарій є швидким і однозначно самим ефективним інструментом реалізації міжнародного права”, – наголосив чиновник.

За словами посадовця, Україна не погодиться на будь-який гібридний формат трибуналу, де розглядається його створення як частини української судової системи.

“Причин більш ніж достатньо: окрім необхідності внесення змін до Конституції України, що неможливо під час воєнного стану, ризик звуження юридичної оцінки злочину агресії до рівня збройного конфлікту двох країн очевидний. Злочин агресії, який вчиняє російське вище політичне та військове керівництво проти України, – це злочин проти всього цивілізованого світу. Нам не потрібно рішення трибуналу іменем України – воно потрібне іменем цивілізованого світу”, – зазначив він.

Представник ОП визнав, що “в ході дискусій виникають різні варіанти та опції”.

“Однією з них є опція інтернаціоналізованого трибуналу, коли він створюється в іншій країні, правова система якої заслуговує на довіру з подальшим голосуванням в ГА ООН на підтримку створеного інтернаціоналізованого трибуналу”, – пояснив Смирнов.

Наступні засідання Core Group заплановані на вересень, обговорення тривають, зауважив заступник керівника ОП.

“Як подяку за обʼєктивне інформування суспільства про успіхи і складнощі в цьому процесі, ми отримуємо від ЗМІ заголовки “Влада визнала, що не зможе… за версію журналістів, інтернаціоналізований трибунал буде створений в Гаазі…”, – поскаржився Смирнов.

Український посадовець також процитував Вінстона Черчиля: “Ліпше робити новини, ніж розповідати про них”.

Як ми вже писали раніше, Україна з партнерами продовжує обговорювати три можливі моделі створення Спеціального міжнародного трибуналу для притягнення російського керівництва до відповідальності за злочин агресії. Проте вона виступає проти гібридного трибуналу, який пропонує увести цей механізм в українську судову систему. 

Раніше ми писали, що генпрокурор України Андрій Костін обговорив із представниками мін’юсту США спецтрибунал для Росії.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button