Україна

Омбудсмен прокоментував розпуск місії ООН щодо Оленівки


Омбудсмен прокоментував розпуск місії ООН щодо Оленівки

Дмитро Лубінець зазначив, що сам спочатку скептично ставився до цієї місії, але сподівався на якусь її роботу.

 

ООН розпустила місію з розслідування військового злочину в Оленівці, але навіть не засудила Росію, яка зробила все, щоб не допустити місію на місце інциденту, який стався в ніч проти 29 липня, коли загинуло понад 50 українських полонених. Про це український омбудсмен Дмитро Лубінець заявив під час телемарафону, повідомляє Укрінформ.
 
“Вкотре, на жаль, ми побачили посередницько-нейтральну позицію ООН. Жодного слова засудження російської сторони, яка і зробила все, щоб не допустити туди цю міжнародну місію”, – сказав Лубінець.
 
Омбудсмен зазначив, що сам спочатку скептично ставився до цієї місії.
 
“По-перше, я проаналізував склад цієї місії і покроково показав, що всі три людини мають дуже позитивне ставлення до РФ, і це вже неприпустимо. І по-друге, справді, я й тоді казав: а як вони хочуть туди доїхати? Тобто, РФ дає на це дозвіл? Ні, не дає”, – сказав Лубінець.
 
За словами Лубінця, він був готовий поїхати на зустріч з місією з доказами про те, що сталося в Оленівці, щоб робота зрушила з місця, чи хоча б засудити ситуацію онлайн.
 
“В принципі, Україна публічно говорила, що ми готові сприяти, створити всі умови, будь ласка, приїжджайте. Але п’ять місяців минуло – і нічого. Через спікера генсека ООН ми дізналися про те, що він генсек вирішив розпустити цю місію. Але якщо вона вже була створена, то, принаймні, хоч якусь роботу зробіть. І якщо ви не отримали гарантій безпеки, то публічно скажіть, що Росія вас не допустила, що ви її засуджуєте”, – сказав Лубінець.
 
Генштаб ЗСУ заявив, що збройні сили РФ здійснили прицільний умисний артобстріл виправної установи в Оленівці, а заяви про нібито обстріли з українського боку є відвертою брехнею та провокацією.
 
В ООН розповіли, чому не поїхали до Оленівки
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button