Україна

Омбудсмен прокоментував імовірне перебування полонених на Іл-76


Омбудсмен прокоментував імовірне перебування полонених на Іл-76

Дмитро Лубінець наголосив, що на цей момент не можна підтвердити заяви росіян про те, що на літаку “були військовополонені”.

Свідчень того, що військово-транспортний літак Іл-76, який зазнав у середу аварії в Бєлгородській області РФ, насправді перевозив українських військовополонених нині немає. Однак у зв’язку з падінням літак необхідне проведення міжнародного розслідування. Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону Єдині новини в четвер, 25 січня.

“За моєю інформацією, не можна сказати ствердно, що там справді були військовополонені. Знов-таки, за тим аналізом фото і відео, які ми побачили, то якби були тіла, якби в росіян були хоч якісь фото, відео, які вони могли б показати, що там перебували наші військовополонені, вони це вже використовували б. Ми не бачили жодних ознак того, що в літаку була така кількість людей… У цьому мають розбиратися експерти, і, на нашу думку, це мають бути міжнародні експерти”, – наголосив омбудсмен.

Він тепер готує звернення у зв’язку з авіакатастрофою до Організації Об’єднаних націй (ООН) і Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ).

Лубінець підтвердив інформацію, що обмін військовополоненими справді планувався. Омбудсмен зазначив, що в контексті авіакатастрофи уповноважений із прав людини наголосив, що, згідно з Женевською конвенцією, всю відповідальність за життя, здоров’я військовополонених несе країна, яка тримає їх у полоні.

“До моменту, коли військовополонені через процес обміну повертаються на свою Батьківщину, доти ця відповідальність лежить на стороні, яка їх тримає. Тобто в нашому випадку, навіть якщо планувався цей обмін, РФ мала повідомити представників МКЧХ, що вони транспортуватимуть військовополонених, і у такий спосіб відбувається вся юридична робота, щоб гарантувати гідні умови транспортування, а також безпеку під час цього логістичного маршруту”, – наголосив він.

Лубінець також нагадав, що “в нас війна триває, це був військовий літак, і зрозуміло, як мають діяти Збройні сили України”.

На його думку, РФ заздалегідь запланувала інформаційну кампанію проти України, і провів паралелі з випадком в Оленівці, де було вбито українських військовополонених, а окупанти спробували звинуватити в цьому українську сторону.

“На мій погляд, абсолютно правильна позиція нашої держави, про це вчора сказав наш президент, коли звернувся до міжнародного співтовариства, і ми вимагаємо прозорого міжнародного розслідування… Ми зі свого боку робитимемо все, щоб воно відбулося: ми звертатимемось, ми пропонуватимемо кілька варіантів, залучатимемо експертів, зокрема міжнародних, українських, але я впевнений, що і у випадку в Оленівці, і тут росіяни робитимуть гучні заяви, але нікого не допустять, не передадуть жодних матеріалів на аналіз і просуватимуть їх…”, – зазначив Лубінець.

Омбудсмен відмовився коментуватил перспективи подальших обмінів і додав, що українське суспільство не має забувати “з ким ми намагаємося домовитися – з РФ”.

“Хотів би всіх попросити заспокоїтися, чекати тільки на офіційну позицію української влади, українського президента і вимагати міжнародного розслідування”, – підсумував Лубінець.

Як відомо, в Бєлгородській області зазнав аварії військово-транспортний літак Іл-76. У Міноборони РФ заявили, що на борту літака нібито перебували 65 полонених ЗСУ, які перевозилися до Бєлгородської області для обміну. Українські ЗМІ заявили, що Іл-76 перевозив ракети до комплексів С-300.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button