Україна

Оголошено підозру військовому, який допоміг РФ захопити субмарину України


Оголошено підозру військовому, який допоміг РФ захопити субмарину України

Уродженцю Новограда-Волинського (нині – Звягеля) Житомирської області загрожує до 15 років ув’язнення.


Служба безпеки оголосила підозру уродженцю Житомирщини, який допоміг російським військовим захопити єдину українську субмарину та перейшов на службу до ворога. Про це повідомила пресслужба Управління СБУ у Житомирській області у вівторок, 3 жовтня.
 
Слідчі Служби безпеки України повідомили про підозру 34-річному уродженцю Новограда-Волинського (нині – Звягеля) у переході на бік ворога в умовах збройного конфлікту.

За даними слідства, із 2011 року фігурант проходив військову службу на посаді інженера радіотехнічної бойової частини великого підводного човна Запоріжжя Центру морських операцій Військово-морських сил ЗСУ (дислокувався в АР Крим). Під час тимчасової окупації Криму в травні 2014 року старший лейтенант добровільно перейшов на бік ворога та допоміг встановити контроль над єдиною українською субмариною.
 

Військовий відмовився виконати наказ щодо передислокації підводного човна Запоріжжя на підконтрольну Україні територію. Натомість він присягнув збройним силам Росії, отримав російський паспорт та продовжив службу у складі Чорноморського флоту РФ на тій же посаді.
 
Невдовзі зрадника звільнили з військової посади “через службову невідповідність”. За оперативними даними спецслужби, нині він працює на одному з підприємств держкорпорації з атомної енергії Росатом у Калузькій області РФ.
 
Слідчі СБУ зібрали достатньо доказів та повідомили фігуранту про підозру в державній зраді. За зраду Батьківщині чоловіку загрожує до 15 років ув’язнення.
 
Наказом Міністерства оборони України за порушення військової присяги його позбавлено офіцерського звання та звільнено з військової служби. Попри те, що зловмисник переховується від правосуддя, спецслужбі відомі його місце проживання, ідентифікуючі дані та коло контактів.

Нагадаємо, раніше трьом колишнім працівникам Управління СБУ в Криму повідомили про підозру у державній зраді, а також у катуванні й ув’язненні кримчанина.

СБУ затримала чотирьох російських “розвідників” у Харкові

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button