Україна

Один з найбільших ритейлерів Західної України закрив усі свої супермаркети

Близько 500 постачальників подали в суд з вимогами виплатити мільйони гривень

Пакко холдинг – один з найбільших рітейлерів Західної України – закрив усі свої торгові точки. Близько 500 постачальників подали в суд з вимогами виплатити мільйони гривень. Звільнені площі вже почали займати конкуренти.

Про це розповіли директори компаній-постачальників, – інформує 1NEWS.

Сайти мереж і контактні номери телефонів магазинів компанії Пакко Холдинг не відповідають, а в судовому реєстрі — близько 500 позовів від постачальників. Магазини двох мереж довгий час трималися на плаву без додаткових інвестицій, але, очевидно, не впоралися з посиленням конкуренції.

У реєстрі судових рішень вже знаходиться близько 500 позовів від постачальників до компанії Гіппо (мережі Пакко і Вопак) на сотні мільйонів гривень. Так, Глобинському м’ясному комбінату мережі винні близько 3,6 млн грн, імпортеру алкогольних напоїв Дісна – 617 000 доларів, а компанії Галичина – 4,7 млн грн.

Пакко Холдинг — волинська компанія, заснована в 1996 році. Спочатку підприємство займалося розфасовкою круп під ТМ «Хочу ще», а також дистрибуцією власної продукції і товарів інших виробників — Славутич, Світоч, Чумак та ін. Перші магазини центрів оптової торгівлі Пакко відкрилися на початку 2000-х в Рівному, а пізніше в Луцьку з’явилися супермаркети і «магазини біля дому» Вопак. Торгові точки користувалися популярністю у покупців — в них відкривалися власні пекарні, відділи кулінарії, кондитерські цехи. На піку свого розвитку Пакко Холдинг керував мережею з більш ніж 80 магазинів у дев’яти областях України.

Пакко Холдинг керував більше ніж 80-ю магазинами в дев’яти областях України. Але з часом розвиток пішов на спад. У 2019 мережу Вопак входило 56 магазинів, а в Пакко – всього 10. Деякі з них працювали по франчайзингу. Зараз в Луцьку ще працює п’ять магазинів Вопак, які незабаром після ребрендингу перетворяться в супермаркети Spar. Інші ж площі почали займати конкуренти: в Рівному на місці Вопак вже працює Сільпо.

З деяких джерел стало відомо, що останні кілька років магазини мережі працювали на самоокупності без додаткових інвестицій на розвиток. В цей же час в регіоні почала зростати конкуренція – сюди зайшли АТБ і Сільпо. Зараз західний регіон – один з найперспективніших для розвитку торгівлі.

Офіційно мережами володіє кіпрський офшор Сі Бі Рітейл Інвестментс Паблік Лімітед. Але інвестиційні банкіри, рітейлери і постачальники пов’язують Пакко з засновником аграрного холдингу Ukrlandfarming Олегом Бахматюком, яким вже давно цікавляться правоохоронні органи. Хоча сам Бахматюк заперечував факт володіння компанією.

У жовтні 2014 року VAB Банк, який належав Бахматюку попросив в НБУ стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Нацбанк України видав VAB Банк кредит в розмірі 1,2 млрд грн, через 40 днів VAB Банк був визнаний неплатоспроможним, але кредит не повернув. У 2016 році НАБУ проводило розслідування по цій справі. Виявилося, що VAB Банк отримав кредит, не надавши весь перелік необхідних документів.

А вартість нерухомості, яку передали НБУ як заставу, була завищена в 25 разів за допомогою підроблених звітів про оцінку. Олега Бахматюка оголосили в розшук, а Офіс генпрокурора заявив про готовність направити до Австрії клопотання про екстрадицію бізнесмена. У листопаді минулого року НАБУ повідомило про підозру в заволодінні стабкредитом більше 10 особам, серед яких фігурувало й ім’я Бахматюка.

Як показує практика, більшість українських мереж, які закриваються, не розплачуються з постачальниками. а їхнього майна недостатньо для сплати всіх боргів.

Джерело: НВ

Back to top button