Україна

Головне на ранок 15 лютого – що відомо про зустріч Зеленського і Шольца та припинення польотів над Україною – 1News

Топ-новина

Топ-новина

Авіакомпанія Norwegian тимчасово призупиняє польоти над Україною
norwegian/wikipedia.org

Український і німецький лідери говорили не лише про безпеку нашої країни

У понеділок стало відомо, що одна європейська авіакомпанія припинила польоти над Україною, а в РНБО заявили, що Україна не планує закривати свій повітряний простір для авіакомпаній. Тим часом у Києві відбулася запланована зустріч українського президента та канцлера Німеччини – політики обговорили безпекові та фінансові питання. До того ж відучора в Україні можна витрачати “ковідну тисячу” по-новому.

Далі розповідаємо про ці та ще кілька найголовніших подій станом на ранок вівторка, 15 лютого.

Нове про евакуацію іноземних дипломатів з України

Речник польського уряду Пьотр Мюллер заявив, що Польща наразі не планує евакуацію своїх дипломатів з України. Він наголосив: якщо хтось хоче зараз покинути Україну – це його особисте рішення.

Зустрічі послів країн ЄС з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою
Twitter / Матті Маасікас

Разом з тим глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас повідомив, що всі посольства країн-членів Європейського Союзу, які розташовані в Києві, продовжують діяльність.

Часткове припинення польотів над Україною

Найбільша норвезька авіакомпанія Norwegian заявила про тимчасове призупинення польотів над територією України через загрозу вторгнення РФ. За словами директора з комунікацій авіакомпанії Есбена Тумана, рішення було ухвалено на основі комплексної оцінки безпеки.

У свою чергу Італія рекомендувала своїм національним авіакомпаніям уникати повітряного простору України.

Тим часом секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що Україна не планує закривати свій повітряний простір для авіакомпаній, оскільки для цього немає підстав.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов


Фото з відкритих джерел

“Те, що стосується літаків. Ми небо наше не закриваємо і закривати на сьогодні не збираємось, і немає для цього тих чи інших підстав. Те, що стосується сьогодні деяких компаній, які мають в лізингу літаки, і перестраховуються, перш за все це пов’язано з Нідерландами. Ви пам’ятаєте, коли РФ збила MH17 на території Донецької області, вони на сьогодні перестраховуються. Ще раз наголошую – ми закривати це не будемо”, – запевнив Данілов. 

1News за темою: Країни G7 готові запровадити економічні санкції проти РФ у разі наступу на Україну

Посилений режим роботи поліції в Україні

Глава Нацполіції Ігор Клименко анонсував перехід особового складу Національної поліції України на посилений режим несення служби через загрозу з боку Росії. У такому режимі правоохоронці перебуватимуть з 14 по 19 лютого.

У цей період поліція збільшить кількість патрулів на вулицях українських міст, розгорне додаткові ситуативні центри, візьме під охорону об’єкти критичної інфраструктури, органи державної влади та місцевого самоврядування.

Зустріч Зеленського і Шольца у Києві

14 лютого у Києві відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського та канцлера Німеччини Олафа Шольца.


Офіс президента України

В рамках переговорів, серед іншого, канцлер заявив, що Берлін виділить Києву кредит у розмірі 150 мільйонів євро. Також він заявив про важливість прямих переговорів із Києвом та Москвою. Крім цього, Шольц підкреслив, що “подальша агресія Російської Федерації проти України дасть серйозні політичні, економічні і геостратегічні наслідки для РФ”. За його словами, будь-якого дня Захід може ухвалити необхідні рішення для запровадження санкцій проти Росії.

Також канцлер додав, що питання членства України в НАТО наразі не стоїть на порядку денному, і висловив здивування, що РФ зосередила переговори на вступі України до Альянсу.

1News за темою: У разі наступу РФ Литва готова збільшити допомогу Україні, – прем’єрка

РНБО про можливий наступ РФ на Україну

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що ситуація в Україні перебуває під контролем: немає ризиків, що широкомасштабний наступ РФ може відбутися 16-17 лютого.

“Ми цілком усвідомлюємо, що відбувається на території України, ми усвідомлюємо ті ризики, які є на території нашої країни, але ситуація знаходиться абсолютно під контролем. Більш того, ми на сьогодні не вбачаємо, що широкомасштабний наступ РФ може відбуватися чи то 16, чи то 17 числа. Ми цього не вбачаємо, ми цього не бачимо. Чи є загрози з боку РФ? Ви знаєте нашу позицію, вони для нас є постійно до того часу, поки вони посягають на наші території, але я хочу вас запевнити, що наша армія, що наше військо, наш сектор безпеки і оборони готовий до будь-яких викликів”, – сказав Данілов.

Також він заявив, що є велика проблема, коли “починають роздмухувати ситуацію на рівному місці і коментувати те, чого немає”, а це викликає паніку.

“Ковідну тисячу” можна витратити на періодику

14 лютого набрала чинності урядова постанова про те, що так звану ковідну тисячу за вакцинацію можна витратити на підписку періодичних друкованих видань.


Фото з відкритих джерел

Ліміт за оплатою обраних видань карткою “єПідтримка” дорівнює сумі коштів на ній, тобто можна обрати будь-які видання вартістю тільки до 1000 грн і оплатити їх на сайті Укрпошти, зазначивши номер картки “єПідтримка”. Скористатися послугою можна до кінця 2022 року. Наразі розрахуватися карткою “єПідтримка” можна тільки онлайн.

Крім цього, вакциновані обома дозами громадяни від 60 років, а також особи з інвалідністю 1-ї та 2-ї груп зможуть витратити “тисячу Зеленського” на комунальні послуги

1News за темою: Раніше, ніж прогнозувалося: Ляшко заявив про стабілізацію COVID-ситуації в Україні

Пандемія COVID-19 в Україні та світі

За останню добу, 14 лютого, в Україні виявили 29 724 нові випадки коронавірусу. Також напередодні 23 235 людей одужали. При цьому за добу зафіксували 305 летальних випадків. За весь час пандемії в Україні коронавірусом заразилося 4 572 417 людей. 

У світі станом на ранок вівторка, 15 лютого, зафіксовано 1 073 852 нові випадки COVID-19. Всього з початку пандемії відомо про 413 302 508 випадків коронавірусу у світі. При цьому 5 838 941 особа померла, 3989 з яких – за останню добу.

Тим часом у Польщі виявили два підваріанти “Омікрону”. МОЗ Польщі поки що не знає, “як вони поводитимуться і яким буде перебіг хвороби”, тому закликає дотримуватися запобіжних заходів.

Ситуація на Донбасі

Упродовж минулої доби, 14 лютого, на Донбасі з боку незаконних збройних формувань було зафіксовано 5 порушень режиму припинення вогню. Обстріли велися неподалік Трьохізбенки, Новотроїцького, Пісків та поблизу Мар’їнки. 

1News за темою: ОБСЄ за вихідні зафіксувала 375 порушень “режиму тиші” на Донбасі

Прогноз погоди

Синоптики прогнозують, що у вівторок, 15 лютого, у всіх регіонах України буде сонячно, лише на крайньому заході очікується невеликий дощ.  


Укргідрометцентр

Температура повітря у західних областях вдень становитиме +5…+9, а вночі – від -2 до -4. На півночі вдень очікується від +3 до +7, а вночі – від -4 до -7 градусів. На півдні вдень синоптики прогнозують +5…+8, а вночі – від -1 до -7. На сході повітря прогріється від +5 до +7 вдень та від -7 до -12 вночі. У центральних регіонах вдень очікується від +4 до +6, а вночі – від -4 до -6. 

Обговорення дня

На офіційній сторінці “Першого Незалежного” у Facebook протягом понеділка найпопулярнішим серед читачів був допис зі словами мера Києва Віталія Кличка про те, що у столиці створили комісії з питань евакуації населення.

Замість бонусу

Протягом понеділка, 14 лютого, на Рnktv.news було опубліковано кілька великих ексклюзивних матеріалів. Ось вони з посиланнями:

Проведення саміту “нормандських” лідерів, кредит на 150 млн євро та європейська безпека: Підсумки зустрічі Зеленського і Шольца

Зореліт від компанії SpaceX для польотів на Місяць і Марс: Як будували новий корабель Starship

Каньйон антилопи, вулканічні озера та кольорові скелі: Куди подорожувати досвідченим туристам

Росія може визнати так звані “Л/ДНР”. Що відомо про ініціативу РФ та позиція української влади

Долар росте, однак скуповувати його не варто. Яка ситуація на валютному ринку в Україні і чого чекати далі

Україна екстрено скликала зустріч з Росією та іншими державами-учасницями Віденського документа на тлі заяв про можливе вторгнення. Подробиці

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button