Україна

Нове командування ЗСУ: хто до нього увійдеСюжет


Нове командування ЗСУ: хто до нього увійде

Кого розглядає президент України в нову команду Сирського і які завдання їм ставить – читайте в сюжеті.

Президент України Володимир Зеленський 8 лютого підписав указ про призначення генерала Олександра Сирського головнокомандуючим Збройних сил України замість Валерія Залужного. Очікується, що після цього оновиться вся військова команда ЗСУ. Кого можуть призначити – далі в сюжеті.

Генштаб та Сухопутні війська

Українські ЗМІ з посиланням на поінформовані джерела в Міноборони заявляють, що новим командувачем Сухопутних військ замість Сирського стане заступник міністра оборони Олександр Павлюк, а керівником Генштабу ЗСУ планують призначити командувача Силами територіальної оборони Анатолія Баргилевича.

Павлюк народився у місті Новоград-Волинський (нині Звягель) Житомирської області, закінчив Харківське гвардійське вище танкове командне училище, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Львівський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при президентові України.

У 2014 році перебуваючи на посаді командира 24 бригади звільняв Слов’янськ, Краматорськ, Сіверськ та Лисичанськ. Також його бригада забезпечила деблокування Луганського аеропорту.

Від 24 лютого 2022 року керував обороною на сході України, а потім забезпечував організацію оборони та відбиття російської агресії у Київській області.

Анатолій Баргилевич народився у селі Омелянівка Житомирської області. Закінчив Національний університет оборони України імені Івана Черняховського.

На початку російсько-української війни у 2014 році він обіймав посаду начальника управління оперативної підготовки Головного оперативного управління Генштабу. Згодом працював у штабі Антитерористичної операції.

У 2016 році Баргилевича призначили начальником оперативного управління Командування Сухопутних Військ, де він опікувався розвитком терооборони.

З 2020 по 2022 рік обіймав посаду заступника командувача Сухопутних військ – командувача Командування територіальної оборони.

У 2022-2023 роках був начальником штабу ОСУВ Хортиця – оперативно-стратегічного управління військ, які діяли від Бахмута до кордону з Росією на Харківщині.
В жовтні минулого року Баргилевича призначили Командувачем Сил територіальної оборони ЗСУ.

Майбутня команда Сирського

Деталі зміни керівництва ЗСУ розкрив під час вечірнього звернення президент України.

“Говорив із бригадними генералами Андрієм Гнатовим, Михайлом Драпатим, Ігорем Скибюком та полковниками Павлом Палісою і Вадимом Сухаревським. Усі вони розглядаються на керівні посади”, – сказав Зеленський

Нова військова команда керівництва ЗСУ, яку розглядає президент, виглядає обнадійливою, вважає журналіст Юрій Бутусов. На його думку, ці військові, як і Сирський, мають бойовий досвід, користуються авторитетом у своїх підрозділах, а дехто й навчався за кордоном.

“Я звернув увагу на прізвища людей, з ким зустрічався президент. І оці прізвища – Андрій Гнатов, Михайло Драпатий, Ігор Скібюк, Павло Паліса, Вадим Сухаревський – виглядають дуже обнадійливо. Мені такий список в цілому сподобався”, – сказав Бутусов.

Тож журналіст сподівається, що нові воєначальники після призначення поширять свої практики ефективного управління.

Зазначимо, що Ігор Скибюк – це заступник командувача ДШВ та колишній командир 80 десантно-штурмової бригади, яка зокрема брала участь у боях під Києвом та під Бахмутом. Михайло Драпатий – колишній командувач 58 мотопіхотної бригади та ОУВ Херсон.

Андрій Гнатов – начальник штабу-заступник командувача військ оперативного командування Південь. 58-ма окрема мотопіхотна бригада імені гетьмана Івана Виговського на початку повномасштабного вторгнення брала участь у боях на Чернігівщині, а з вересня 2023 року бригада веде бойові дії в Донецької області.

Павло Паліса – командир 93 механізованої бригади. 93-тя окрема механізована бригада Холодний Яр, зокрема, обороняла Бахмут влітку 2023 року. Військові цієї бригади також були у Харкові, Балаклії, Ізюмі та Соледарі.

Вадим Сухаревський – командир 59 мотопіхотної бригади.

Очільник Сил безпілотних систем

Офіцер та керівник одного з підрозділу ЗСУ Євген Карась також вважає обнадійливим список людей, котрі можуть увійти до нового командування української армії. З усіх він виділив полковника Вадима Сухаревського.

Зазначимо, що Сухаревський, скоріше за все, очолить Сили безпілотних систем України.

“Він дуже близько лазив до передової, він цікавився безпосередньо на рівні батальйона, на рівні роти, що де як відбувається в своєму секторі. Зараз ми почули від президента, що звучить прізвище Вадима Сухаревського…, який розпочав війну – війну для Збройних Сил в 2014 році”, – сказав Карась.

За його словами, саме Сухаревський порушив наказ тодішнього керівництва і ліквідував сепаратистів, які вели вогонь по спецназу Альфа СБУ.

“В тому бою загинув, якщо не помиляюсь, підполковник Альфи з Полтави. І от тоді був наказ ЗСУ – не всувайтесь, не всувайтесь в бій. Вадим Сухаревський порушив наказ, його БТР відкрив вогонь. І вони розігнали цих сепаратистів, потім він був комбатом батальйону морської піхоти, потім був начальником штабу в бригаді морської піхоти, зараз він керівник 59-ї бригади, він дуже багато зробив”, – додав військовий.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button