Україна

Немає попиту: у Запоріжжі фермери знищують черешню

Фермери з Запорізької області скаржаться, що їм доводиться зрізати стиглі черешні на землю, щоб звільнити дерева. Бо цьогоріч високий врожай ягоди і попиту на неї немає. Фермерське підприємство змушене знищити врожай мелітопольської черешні, написав у Facebook голова Запорізької обласної організації ГО “Аграрний союз України” Анатолій Тиховод, пише 1NEWS, посилаючись на Gazeta.ua.

“Корисна ягода черешня нікому не потрібна. Ніхто навіть не торгується. Справа не в ціні навіть. Ринки перенасичені, купівельна спроможність громадян України низька, переробка працює на концентратах”, – пише Тиховод.

В якому саме господарстві склалася така ситуація із врожаєм, не зазначає. Ймовірно, мова про ТОВ “Агрофірма Ольвія”, директором якої він вказаний.

“Дерева треба звільняти від урожаю, щоб наступного року розраховувати на урожай, який теж може виявитися нікому не потрібен”, – пояснив він причини зрізання ягід.

У коментарях до допису користувачі соцмереж з усієї України обурено пишуть, що при ціні ягоди на ринку 50-90 грн за кг такі дії фермерів виглядають нелогічно. Мовляв, варто знизити ціну до 20, а то й 10 грн. А то й запросити людей до себе – самим зібрати врожай. Дехто пропонує зібрати черешню та відвезти її в найближчі дитбудинки.

Однак Тиховод зазначає, що для передачі продуктів у державні заклади потрібно оформляти багато паперів. А ціну на ринку формують не фермери, а комерсанти.

“Покажіть на базарі хоч одного фермера? Якби фермери мали доступ до торгових мереж, то ціни для кінцевих споживачів були б удвічі менші!” – емоційно написав директор агропідприємства.

В Україні площі під садами черешні становлять 10 тис. га. Водночас 96% обсягів виробництва припадає на господарства населення.

Торік вдалося зібрати 63,6 тис. т черешні. Це на 7% менше, ніж було 2019 року.

2020-го Україна продала за кордон 0,7 тис. т черешні. Це у чотири рази менше 2019 року. Імпортувала 1,1 тис. т, або у п’ять разів більше ніж 2019 року. Переважно українську черешню купували Білорусь, Польща. Україна ж завозила ягоди з Греції, Молдови.

Back to top button