Україна

Пожежа в covid-лікарні Запоріжжя: завідувачу господарської частини оголосили про підозру

Відповідального за протипожежну безпеку у Запорізькій обласній інфекційній лікарні, в реанімації якої виникла пожежа, затримали. Про це 1News повідомила прес-служба Офісу Генпрокурора.

Зазначається, що Запорізькою обласною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки та порушення правил безпеки під час виконання  робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людей (ч. 2 ст. 270, ч. 2 ст. 272 КК України).

В той же час МВС України повідомляє, що завідувачу господарсько-обслуговувального персоналу обласної інфекційної лікарні оголосили про підозру. Йому інкримінують порушення встановлених вимог пожежної безпеки.

За даними слідства, працівник не зупинив роботу обладнання, в результаті чого сталась пожежа і загинули четверо людей.

«У Запоріжжі поліція оголосила підозру працівнику лікарні у порушенні правил безпеки, що спричинило загибель людей», – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, 3 лютого 2021 року в місті Запоріжжі в одній з палат-боксів реанімаційного відділення Обласної інфекційної клінічної лікарні, де проходять лікування хворі на гостру респіраторну хворобу COVID-19, виникло загорання.

В результаті пожежі загинули 4 особи – троє пацієнток та анестезіолог. Проведеними судово-медичними експертизами встановлено, що смерть настала від шоку, викликаного термічними опіками полум’ям.

Ще 2 постраждалих з опіками та отруєнням продуктами горіння доставлені до медзакладу.

У ході досудового розслідування, оглядів місця події, обшуків встановлені факти порушень у діяльності цього медичного закладу вимог законодавства України про пожежну безпеку та про об’єкти з підвищеною небезпекою. Слідством відпрацьовується ряд версій виникнення загорання, зокрема використання медичного обладнання без наявності відповідних дозволів, з порушенням встановлених правил, що призвело до витоку кисню через систему штучної вентиляції легень з подальшим його критичним накопиченням у приміщенні палати та вибухом з виникненням пожежі.

Наразі службову особу, відповідальну за техногенний та протипожежний стан Обласної інфекційної клінічної лікарні, затримано в порядку ст. 208 КПК України.

Також у ході слідства буде надано оцінку діяльності органів уповноважених на здійснення контролю у сфері безпеки виробництва.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим управлінням Головного управління Нацполіції в Запорізькій області.

Back to top button