Україна

Названа середня ціна гектара сільськогосподарської землі в Україні

Відносно низьку середню ціну пояснюють малою кількістю угод щодо продажу сільськогосподарських земель, та ймовірно нижчою НГО проданих земельних ділянок з піщаними ґрунтами й на схилах

Станом на 1 серпня 2021 року середня ціна одного га ріллі в Україні складає 26 800 грн, що практично відповідає середній нормативній грошовій оцінці (НГО).

Про це свідчать розрахунки асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), – інформує 1NEWS.

«Ми провели аналіз даних Держгеокадастру «Моніторингу земельних відносин», в результаті якого виокремили угоди щодо відчуження земель с/г призначення, площа яких менше ніж один га і ціна такого гектара сягає 700 000 грн. Такі ділянки як правило знаходяться в Київський, Одеській та Львівській областях», – коментує експертка із земельних питань УКАБ Елліна Юрченко.

За її словами, на таких земельних ділянках розташовані елітні будинки або ж їх купують для інвестування в будівництво, а не сільське господарство. Тому для визначення об’єктивної ціни товарних с/г земель в УКАБ взяли для розрахунку ціну відчуження ріллі площею понад один га.

Відносно низьку середню ціну в асоціації пояснюють малою кількістю угод щодо продажу сільськогосподарських земель, та ймовірно нижчою НГО проданих земельних ділянок з піщаними ґрунтами й на схилах. Зазначається, що така ситуація наразі спостерігається у половині областей України.

«Не надто активним у перший місяць видався обіг с/г земель. Серед основних причин: незначна пропозиція продажу, а також неготовність нотаріусів до посвідчення угод купівлі-продажу с/г земель через неоднозначне тлумачення деяких положень законодавства. З розблокуванням вчинення нотаріальних дій, очікується підвищення динаміки угод щодо відчуження с/г земель, що, в свою чергу, дасть більш повну картину цін одного га землі», – додають в УКАБ.
Back to top button