Україна

НАБУ стало центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом

Кабмін тепер не зможе втручатися в діяльність НАБУ, а також скасовувати акти бюро, надавати вказівки чи доручення щодо діяльності Бюро або кримінальних проваджень

Верховна рада України змінила статус Національного антикорупційного бюро (НАБУ) з правоохоронного органу на центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом.

Про це інформує 1NEWS.

Згідно з документом, Кабмін не зможе втручатися в діяльність НАБУ, а також скасовувати акти бюро, надавати вказівки чи доручення щодо діяльності Бюро або кримінальних проваджень.

Однак уряд зможе призначати і звільняти директора НАБУ – раніше це робив президент.

Директора бюро може бути відсторонено з посади лише з підстав та у порядку, встановлених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Конкурсний відбір на посаду директора НАБУ організовує і проводить конкурсна комісія, до якої входять шестеро осіб.

Трьох з них пропонує Кабінет міністрів і ще трьох – уряд на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу в запобіганні та протидії корупції.

Згідно з новим законом, міжнародні експерти мають проводити аудит НАБУ, а також самостійно обирати методику та критерії для перевірки.

До повноважень директора НАБУ належатиме внесення до Кабміну подань про присвоєння рангів державних службовців та внесення президентові подання про присвоєння спеціальних звань вищого начальницького складу НАБУ, а також подання з питань діяльності бюро на засіданнях Кабміну, подання на розгляд Кабміну розроблених НАБУ законопроєктів, актів президента та уряду.

Директор НАБУ утворює, реорганізовує та ліквідовує територіальні управління бюро відповідно до закону про НАБУ.

Територіальні управління бюро утворюються і діють як відокремлені підрозділи НАБУ без утворення окремих юридичних осіб.

Перед голосуванням у Верховній Раді представництво ЄС в Україні закликало підтримати закон про НАБУ. На офіційній сторінці представництва у Twitter зазначили, що закон “гарантує незалежність та ефективність НАБУ, що критично важливо для досягнення помітних результатів у боротьбі з топкорупцією, і ЄС розраховує на відданість Верховної Ради цій боротьбі”.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button