Україна

На “Укрзалізниці” введуть тимчасове керівництво

На “Укрзалізниці” має бути введено тимчасове керівництво до обрання голови Правління та формуванняя повноцінних органів управління акціонерного товаристваЗ такою ініціативою до Кабміну вважає за доцільне звернутися Рада нацбезпеки і оборони України, про що свідчить документ до засідання цього органу 30 липня, пише 1NEWS, посилаючись на 112ua.

В зокрема, як випливає з документа, СБУ надала інформацію про низку загроз, які можуть призвести до дестабілізації роботи об’єктів критичної інфраструктури залізничної галузі та створити реальну загрозу державній безпеці і життєво важливим інтересам України.

Йдеться про наступні блоки: аварійний стан інфраструктури та рухомого складу, інвестиційні та трудові питання, проблеми тарифного регулювання та критичний стан компанії.

СБУ дійшла висновку, що правління “УЗ” свідомо недонарахувало і штучно віднесло на собівартість перевезень за 5 останніх років 43,5 млрд грн фонду оплати праці. При цьому, державне тарифне регулювання, здійснюване протягом 2016-2020 рр. із порушенням законодавства, позбавило підприємство майже 100 млрд грн належних йому доходів за виконану роботу з перевезень і призвело до його критичного стану.  Подальша робота акціонерного товариства “Укрзалізниця” в рамках економічно необґрунтованих тарифів призведе до банкрутства.

На сьогодні ключовою проблемою “Укрзалізниці” є борги, які загрожують технічним дефолтом компанії і блокують її подальший розвиток. Зокрема, на даний момент кредитний портфель АТ становить близько 35,8 млрд грн. На додаток до них обсяг кредитів ДП “Донецька залізниця” сягнув 19,1 млрд грн, і на їхнє стягнення встановлено мораторій.

Показники за капітальними інвестиціями, нарахуванням заробітної плати, ефективністю закупок, темпами електрифікації не виконуються. До того ж, “УЗ” закуповує дизпаливо у Росії замість того, щоб швидше перейти на українську електроенергію.

Нагадаємо, 27 липня повідомлялося, що Офісом генерального прокурора направлено до суду обвинувальний акт стосовно п’ятнадцяти осіб за фактами заволодіння коштами ПАТ “Укрзалізниця” в особливо великих розмірах та службового підроблення.

У червні Служба безпеки України викрила новий корупційний механізм в АТ “Укрзалізниця”. Правоохоронці встановили, що одна з філій товариства, яка займається видобутком і продажем щебеню, продавала його тільки “потрібним” клієнтам. Щомісяця “прибутки” ділків становили в середньому мільйон гривень. 

Back to top button