Україна

На тимчасово окупованій Запорізькій АЕС стався витік води – МАГАТЕ


На тимчасово окупованій Запорізькій АЕС стався витік води - МАГАТЕ

Росіяни утримують реактори стані “гарячої зупинки”, щоб забезпечити тепло і пару для цілей ядерної безпеки на майданчику, а також для опалення Енергодара, де проживає більшість персоналу станції.

На тимчасово окупованії росіянами Запорізькій АЕС стався витік борованої води з теплоносія першого контуру п’ятого енергоблока. Радіоактивності в другому контурі охолодження, куди стався витік, не виявлено. Про це у суботу, 18 листопада йдеться на сайті Міжнародного агентства ядерної енергії (МАГАТЕ).

Як повідомили представники міжнародної організації, у контурі вторинного охолодження одного з парогенераторів реакторного блоку №5, який наразі перебуває в стані “гарячої зупинки”, виявили бор.

“Борована вода використовується в первинному теплоносії для підтримки ядерної безпеки”, – пояснюється у повідомленні.

Зазначається, що після перевірки з’ясувалось, що вміст бору у другому контурі охолодження залишається в межах норми, радіоактивності там не виявлено.

Російські окупаційна адміністрація ЗАЕС повідомила експертам МАГАТЕ, що “оскільки концентрація бору залишається в межах допустимих норм, станція має намір тримати енергоблок №5 в режимі “гарячої зупинки”, що буде переоцінено після того, як почнуть працювати всі котельні, що використовуються для опалення в сусідньому місті Енергодар”. 

Нагадаємо, напередодні повідомлялося, що на енергоблоку ЗАЕС стався витік реагента. Стався витік реагентів із першого контура реактора в другий, але росіяни не переводять його у “холодний” стан.

Перед тим стало відомо, що некомпетентні дії рашистів призвели до часткового блекаута на Запорізькій АЕС. Дані підтвердили інспектори МАГАТЕ, які перебувають на станції.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button