Україна

На кордоні почали перевіряти військові квитки


На кордоні почали перевіряти військові квитки

У разі відсутності військово-облікового документа, прикордонники відмовляють у перетині державного кордону на виїзд з України.

Наявність військово-облікового документа під час перетину кордону обов’язкова умова для всіх чоловіків-громадян України віком від 18 до 60 років із 17 липня. Про це у середу повідомила Державна прикордонна служба України (ДПСУ).

“Під час перетинання кордону на виїзд прикордонники перевіряють військово-облікові документи в усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Документ може бути як паперовий, так і в електронній формі”, – йдеться у повідомленні.

У відомстві нагадали, що 16 липня сплив установлений законом України термін, протягом якого громадяни мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані.

У разі відсутності військово-облікового документа, прикордонники відмовляють у перетині державного кордону на виїзд з України.

Підставою для відмови також буде наявність у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів інформації про оголошення такої особи в розшук. У таких випадках на місце викликатимуть поліцейського для здійснення адміністративного затримання особи та її доправлення до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Окремо згадують категорію чоловіків, які мають право на перетин кордону через відстрочку від призову або виключення з військового обліку за станом здоров’я. У їх військово-облікових документах має бути зазначена інформація про отримання такої відстрочки або виключення з військового обліку чи має бути довідка за формою, визначеною в додатку 6 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560.

Категорії осіб, яким, відповідно до Правил перетинання кордону громадянами України, дозволено виїзд з України, на цей час не змінювалися.

Нагадаємо, до 16 липня військовозобов’язані, резервісти і призовники повинні були оновити дані, а саме місце проживання, контактний номер телефону і пошту. Під ЦНАПами та ТЦК скрізь по регіонах України стояли величезні черги.

У Міністерстві оборони заявили, що військовозобов’язані, які не оновлять свої дані до 16 липня, можуть отримати штрафи від 17 тисяч до 25,5 тисяч гривень, також окремий штраф можна отримати за непроходження ВЛК.

Наразі понад 4 млн українців оновили свої дані через застосунок Резерв+, ЦНАПи й ТЦК.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

14 + 13 =

Back to top button