Україна

Мир в Україні має бути без зміни кордонів – прем’єр Японії


Мир в Україні має бути без зміни кордонів - прем’єр Японії

Зараз війна триває в Україна, а завтра вона може початися у Східній Азії, попередив Фуміо Кішіда.

Японія підтримує встановлення справедливого миру в Україні. Він повинен базуватися на принципах міжнародного права і не виправдовувати односторонню зміну кордонів. Про це сказав прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда під час пленарного засідання Саміту миру у Швейцарії, повідомив Укрінформ у суботу, 15 червня.

“Я зараз бачу сьогодні тут представників 100 країн та міжнародних організацій і ми говоримо про мир для України. Ми об’єднані тут однією ціллю – ми усі сподіваємося, що в Україні буде якомога швидше відновлений мир. Цей мир має бути справедливим та тривалим, і він має спиратися на принципи міжнародного права, включаючи статут ООН. Такий мир ніколи не повинен виправдовувати односторонню зміну кордонів”, – заявив він.

За словами Кішіди, “щоб реалізувати тривалий та справедливий мир в Україні символічно важливо, щоб уся світова спільнота спрямувала на це зусилля, і щоб ми усі співпрацювали й між нами не було розділення”.

Він нагадав, що відразу після того, як Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну, Японія почала застосовувати жорсткі санкції проти РФ та забезпечувати сильну підтримку України.

“І оскільки сьогодні це Україна, а завтра це може бути Східна Азія, я підписав двосторонній документ з президентом Зеленським, у якому йдеться про те, що підтримка України буде продовжуватися”, – нагадав Кішіда.

Прем’єр запевнив, що Японія продовжуватиме надавати Україні гуманітарну підтримку та посилювати свої зусилля з підтримки енергетичного сектору України. Крім того, він повідомив, що наступного року його країна проведе конференцію з гуманітарного розмінування.

“Японія буде і надалі співпрацювати з міжнародною спільнотою, щоб відновити мир”, – підкреслив він.

Нагадаємо, 15 червня у Швейцарії почався Саміт миру щодо врегулювання війни в Україні. У заході беруть участь 101 країна та міжнародна організація з усіх континентів.

Водночас на Саміт миру не запросили Росію. В ОП заявили, що можливо, представники Москви братимуть участь у наступній зустрічі.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

10 − four =

Back to top button