Україна

Морем більше, ніж суходолом: Україна переорієнтувала експорт зерна


Морем більше, ніж суходолом: Україна переорієнтувала експорт зерна

Лише за останній тиждень на понад 10% зросла кількість вагонів із зерном, що рухаються в напрямку портів Великої Одеси.

В Україні вагонопотік із зерновими вантажами переорієнтувався із західних кордонів на напрямок морських портів Великої Одеси. Водночас зменшився обсяг передачі зернових вантажів на кордонах з усіма без виключення сусідніми країнами – Угорщиною, Словаччиною, Польщею, Румунією. Про це повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи УЗ Валерій Ткачов.

Зазначається, що загальний показник середньодобової передачі зернових вантажів + жмихи у березні склав 307 вагонів на добу. У порівнянні із лютим він зменшився на 66 ваг/доба, або на 17,69%.

За словами Ткачова, наразі передачі вантажів нічого не заважає, прикордонні залізничні переходи працюють у штатному режимі.

Водночас за останній тиждень зросла кількість вагонів із зерном, що рухаються в напрямку портів Великої Одеси – до 7 803 вагонів, або на 10,48%. При цьому середньодобовий показник вивантаження за тиждень зменшився на 3,18% – до 1 368 ваг/доба.

Ткачов зауважує, що збільшенню вивантаження в портах заважають постійні повітряні тривоги, оскільки персонал портових операторів вимушений знаходитися в бомбосховищах. Крім того, через системні удари агресора по енергетичній інфраструктурі фіксуються тимчасові збої в живлені терміналів Одеського порту.

“Наразі третина від усіх залізничних вантажів перевалюється саме через припортові станції, що забезпечує понад 60% завантаження морських портів. В основному це вантажі, які прямують на експорт, зокрема українське зерно” – зазначив голова правління УЗ Євген Лященко, передає сайт Укрзалізниці.

Так, у березні через припортові станції було перевезено 5,3 млн т вантажів (з них 2,7 млн т зернових), через західні прикордонні переходи – 3,4 млн т (484 тис. т зернових).

На експорт минулого місяця залізницею було перевезено 8 млн т вантажів, з них 3,2 млн т – зернові вантажі.

Загалом на експорт перевезено 51% від усіх вантажів.

У внутрішньому сполученні, яке за обсягами вкотре поступилось експорту, у березні було перевезено 7 млн т, що на 11% більше від показника березня минулого року. Імпортні перевезення зросли на 65% до березня 2023 року й становили 808,3 тис. т.

Наразі АТ Укрзалізниця та портові оператори працюють у штатному режимі.

Нагадаємо, у 2022/2023 маркетинговому році Україна експортувала майже 49 млн т зернових та зернобобових. Тоді наша країна заробила понад 20 млрд доларів. При цьому на простої суден українські аграрії втратили понад 1 млрд доларів.

Але у 2023/2024 маркетинговому році результати можуть бути кращі. Показники українського морського коридору вже перевищили результати зернової угоди, яку було припинено після демаршу Росії.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button