Україна

МО тестує нову модель забезпечення харчуванням ЗСУ


МО тестує нову модель забезпечення харчуванням ЗСУ

Пілотний проєкт діятиме протягом року. Він покриватиме Київ і Київську, Вінницьку, Житомирську, Черкаську, Кіровоградську області.

Закупівельна агенція Міністерства оборони України Державний оператор тилу (ДОТ) презентувала потенційним постачальникам, виробникам і дистриб’юторам нову модель забезпечення харчуванням Збройних сил України, яка запрацює як пілотний проєкт у кількох областях України у 2025 році. Про це 9 вересня повідомляє пресслужба Міноборони.

Зазначається, що головне завдання нового підходу – забезпечити кращу якість продукції, що поставляється ЗСУ, і підвищити ефективність самого процесу забезпечення.

Пілотний проєкт діятиме протягом року. Він покриватиме Київ і Київську, Вінницьку, Житомирську, Черкаську, Кіровоградську області.

“З лютого 2025 року будуть діяти дві моделі паралельно: та, за якою ДОТ працює зараз, та нова пілотна модель. Такий підхід застосовується для забезпечення стійкості системи та безперервності процесу постачання. Трансформації в моделі харчування для військових мають підвищити ефективність постачання і водночас забезпечити дотримання високих стандартів якості продуктів”, – розповів заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

Як повідомляється, основні зміни стосуються фінансової моделі взаємодії з постачальником, товарної моделі та процесу контролю якості. Постачальник отримуватиме компенсацію вартості товару і плату за послуги (склад і транспорт) з урахуванням SLA – угоди про рівень послуг. Буде визначено і зафіксовано граничну вартість каталогу.

За більшістю видів продукції (75%) через відкриті закупівельні майданчики ДОТ обиратиме виробників, яких контрактуватимуть постачальники. За іншими категоріями постачальники самостійно визначатимуть виробників-субпідрядників. ДОТ, зі свого боку, може заблокувати їх за невідповідність якості та порушення норм доброчесності.

Продукція проходитиме через розподільний центр і тільки потім відправлятиметься на військові частини, і “це додатковий етап контролю якості, до якого будуть залучені фахівці”.

Також застосовуватиметься чорний список до постачальників і виробників – новий інструмент недопущення в майбутніх періодах участі в процесі забезпечення харчування ЗСУ тих суб’єктів, які вже мали раніше порушення договірних зобов’язань.

Раніше повідомлялося, що Державний оператор тилу уклав договори з постачальниками для забезпечення Збройних сил України харчуванням по 13 секторам, які охоплюють всю Україну.

Нагадаємо, в Україні змінюють підхід до формування сухпайків для військовослужбовців з огляду на їх релігійні, медичні та етичні потреби. Нові сухпайки стануть доступні військовослужбовцям із грудня 2024 року, коли завершиться процес розроблення та затвердження асортименту.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

four + 5 =

Back to top button