Україна

Міністр юстиції розповів про українське ноу-хау в законопроекті про статус олігарха

Міністр юстиції Денис Малюська розповів про встановлені для олігархів обмеження, що пропонуються в ініційованому Президентом України законопроекті. За його словами, щодо обмежень, що встановлять для олігархів після того, як вони будуть внесені у відповідний реєстр – це не зовсім ноу-хау, тому що світова практика, в тому числі Західна Європа, має усі ті елементи, які зараз викладені у законі. Про це міністр розповів на Форумі «Україна 30. Економіка без олігархів», повідомила 1News організатори заходу.

За його словами, це стосується і подання декларацій різних категорій людей, і навіть обмеження на вплив на медіа. «Хоча законом вони не передбачені, однак є стимул для розподілу великого бізнесу, його відділення і політики від медіа», – зазначив Малюська.

За його словами, чимало країн Західної Європи містять прямі заборони на власність у медіа, зокрема на перехресну власність.

«В Західній Європі часто встановлюються обмеження на таку перехресну власність і надмірний вплив у медіасфері. Тобто тут чогось надприродного немає, але об’єднання в законопроекті з юридичною дефініцією олігарха – це дійсно ноу-хау і це одне з багатьох ноу-хау, де ми є новаторами», – підкреслив міністр.

В той же час міністр наголосив на необхідності бездоганної ділової репутації у власників медіа.

«Одним із важливих бар’єрів є те, що новим власником медіа може бути, з точки зору визначення олігархів, особа, яка має бездоганну ділову репутацію. Критерії визначення бездоганної ділової репутації взяті, в основному, за аналогією з банківського законодавства. Як ми зараз бачимо, принцип, підхід бездоганної ділової репутації у сфері комерційних банків спрацював чудово, немає прокладок, офшорів чи номіналів, як правило, і банки вказують реальних своїх власників, фізичних осіб, а ті, які не змогли це зробити – були виведені з ринку», – розповів Малюська.

«Власне, в критерії бездоганної ділової репутації також входить і те, що новий власник придбає медіа за ринковою ціною і за кошти, походження яких є документально підтвердженим. Тобто, це ще один бар’єр для того, щоб заводити номіналів, як власників медіа», – підкреслив Малюська.

 

Back to top button