Україна

Литовському дипломату повернули ікони, викрадені окупантами у Херсоні


Литовському дипломату повернули ікони, викрадені окупантами у Херсоні

Почесний консул подякував та оголосив про своє рішення передати старовинну колекцію місцевому художньому музею.

Служба безпеки знайшла та сприяла передачі почесному консулу Литовської Республіки у Херсоні старовинних ікон, які були викрадені у нього російськими загарбниками під час окупації українського міста. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

На початку повномасштабного вторгнення окупанти пограбували будинок іноземного дипломата у Херсоні та вивезли звідти понад 120 старожитностей.

Ці ікони було передано до приватної колекції архімандрита місцевої єпархії УПЦ (МП). Поки що він ховається від правосуддя на тимчасово захопленій території півдня України.

Після звільнення Херсона та проведення заходів безпеки в регіоні, співробітники СБУ виявили викрадені ікони на території Успенського собору. Саме туди росіяни передали награбовані речі під виглядом “повернення” культурних цінностей, які нібито належать країні-агресору.

До медійного супроводу цього процесу вони залучили керівників колишньої окупаційної адміністрації міста та цілу групу кремлівських пропагандистів.

Служба безпеки ініціювала повернення предметів старовини законному власнику.

Почесний консул подякував за це українській спецслужбі та оголосив про своє рішення передати старовинну колекцію місцевому художньому музею.

Нагадаємо, в окупований Сімферополь, за інформацією Сил спецоперацій, прибули чотири вантажівки з награбованим майном. Загалом із Херсонської області росіяни вивезли 15 тисяч картин.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button