Україна

Ляшко розповів, скільки медиків залишили Україну


Ляшко розповів, скільки медиків залишили Україну

З початку війни з країни виїхало не більш як півтора відсотка медиків. Для внутрішньо переміщених лікарів та медсестер створено умови для роботи на тимчасовому місці перебування.

За даними МОЗ, Україну залишило не більш ніж 1,5% медиків. Про це розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в інтерв’ю РБК-Україна, яке було опубліковано у четвер, 18 серпня.

Ляшко зазначив, що за офіційними даними, за межі України виїхало 0,5% від усіх медичних працівників – це медсестри та лікарі.

“Але якщо ми припустимо, що офіційні дані мають похибку, то 1,5% – це максимум. Але це без урахування працівників приватних закладів охорони здоров’я. Якщо ми подивимося на нещодавню статистику Міжнародної Організації з Міграції, то вона показує, що внутрішньо переміщених працівників у сфері охорони здоров’я приблизно 4% від усіх переміщених осіб”, – розповів він.

За словами Ляшка, МОЗ відстежує ці дані дещо іншим методом.

“З перших днів війни ми дозволили медикам працювати в будь-якій установі охорони здоров’я. Головне – щоб адміністрація зафіксувала та передала інформацію тому керівнику установи, де працює цей лікар. Почалася руйнація інфраструктури, мостів, електрички та автобуси не курсували. Наприклад, до Києва медсестри не могли доїхати. Але в Яготині також була потрібна медична допомога, і вони приходили працювати в місцевій установі охорони здоров’я або на підстанції швидкої.

Він додав, що надалі цю практику залишили, щоб люди, які виїжджають із зони бойових дій, могли спокійно, не шукаючи вакансій, приходити та допомагати там, де потрібна ця допомога та отримувати заробітну плату за місцем працевлаштування.

Раніше Ляшко обіцяв, що лікарів, які працюють в окупації, не каратимуть. Він наголосив, що надання медичної допомоги у лікарнях на тимчасово захоплених територіях не прирівнюється до колабораціонізму.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України загинули 18 медиків, ще 56 отримали травми. Також було пошкоджено 884 об’єкти закладів охорони здоров’я, 123 зруйновано повністю.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button