Україна

Лукашенко перетворив Білорусь у ще один фронт війни Путіна проти України

Тепер міжнародному співтовариству потрібно також пильно стежити за північним кордоном України з Білоруссю

Виявляється, Росія – не єдина країна, яка сконцентрувала свої війська на кордоні з Україною. Крім великого скупчення російських військ, яке привернуло увагу всього світу в останні тижні, на початку квітня 2021 року з’явилися повідомлення про те, що Білорусь також розміщує сили і військову техніку на українському кордоні, попередньо узгодивши це з Москвою.

Про це йдеться в авторській колонці Браяна Уїтмора, старшого наукового співробітника Євразійського центру при Атлантичній раді та ад’юнкт-професора Техаського університету в Арлінгтоні, повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Джуліан Ропкі, репортер німецької щоденної газети Bild, ретельно відстежує, як Росія перекидає велику кількість військ до українського кордону і посилює свої і без того міцні позиції на окупованому Кримському півострові. 1 квітня 2021 року Ропкі опублікував у Твіттері фотографії бронетранспортерів БТР-80, військових вантажівок та іншої великої білоруської військової техніки, які їдуть на південь через Білорусь приблизно в 60 кілометрах від кордону з Україною.

Повідомлення про військову активність Білорусі в районах, прилеглих до кордону з Україною, надходять у процесі того, як Росія розширює свою військову, політичну та економічну присутність в Білорусі і на тлі різкого погіршення колись дружніх відносин між Мінськом і Києвом. Росія і Білорусь запланували рекордну кількість військових навчань у 2021 році, кульмінацією яких стануть масові навчання «Захід-2021» у вересні. За підсумками навчань відбувається постійна ротація сил, що, за словами військового аналітика Майкла Кофмана з CNA Corporation, фактично забезпечує постійну військову присутність Росії в Білорусі. Ця присутність буде посилена новим спільним навчальним центром, який буде створений в Гродненській області на заході Білорусі.

Нещодавно заступник прем’єр-міністра України Олексій Резніков оголосив, що Україна більше не братиме участі в мирних переговорах з Росією в Мінську. З 2014 року в білоруській столиці проходять переговори з дипломатичного врегулювання війни на Донбасі. Особисті зустрічі Тристоронньої контактної групи, в яку входять представники України, Росії та ОБСЄ, були припинені з початку 2020 року через карантин. Українські офіційні особи наполягають, щоб зустрічі були перенесені в нейтральну країну, яка не входить в НАТО, таку як Швеція або Австрія. Міністр закордонних справ Білорусі висміяв заяву України і повторив незмінні тези Кремля про порушення Мінських угод зі сторони України.

Все це разюче відрізняється від того, як білоруський диктатор Олександр Лукашенко раніше позиціонував себе у відносинах як з Україною, так і з Заходом після російської анексії Криму в 2014 році і збройної інтервенції на Донбасі. Перші мирні переговори в Мінську у вересні 2014 року і лютому 2015 року, в яких брали участь лідери України, Росії, Німеччини та Франції дозволили Лукашенку позиціонувати себе як чесного посередника між Москвою і Києвом.

Лукашенко демонстративно відмовився визнати Крим частиною Росії і навіть висміяв логіку Москви, що виправдує анексію, заявивши, що Монголія з таким же успіхом може претендувати на значну частину російської території. Він також зайняв нейтральну позицію щодо війни на Донбасі. Лукашенко заявив, що ніколи не дозволить використовувати територію Білорусі для нападу на іншу державу, і дав зрозуміти, що Білорусь не зацікавлена ​​в тому, щоб бути частиною так званого «Русского мира» Путіна.

У кулуарах мирних переговорів в Мінську в лютому 2015 року через увімкнутий мікрофон можна було почути розмову Лукашенка і тодішнього президента України Петра Порошенка, які говорили про Путіна. «Він веде нечесну і брудну гру», – сказав Порошенко про лідера Кремля. Лукашенко співчутливо кивнув і відповів: «Знаю, знаю. Всі це розуміють».

Двосторонні відносини були настільки теплими, що, коли українські та білоруські збірні з футболу грали одна проти одної у Львові у вересні 2015 року, їх вболівальники разом вийшли маршем під транспарантами з написами «За вашу і нашу свободу» і «Братство совісті». Вони також співали образливі кричалки про Путіна і разом здавали кров для поранених українських солдатів.

Все змінилося після глибоко помилкових президентських виборів 2020 року в Білорусі, які викликали безпрецедентні антиурядові протести по всій Білорусі і змусили Лукашенка стати ще більш залежним від Путіна. Незважаючи на те, що Лукашенко не підтримує цей промосковський курс, він ефективно і з ентузіазмом перетворив свою країну в ще один фронт війни Путіна проти України. Оскільки міжнародне співтовариство спостерігає за російською військовою активністю вздовж східного кордону України, тепер потрібно також пильно стежити за північним кордоном з Білоруссю.

Back to top button