Україна

Лубінець про військовополонених в Угорщині: Це підігравання пропаганді РФ


Лубінець про військовополонених в Угорщині: Це підігравання пропаганді РФ

Угорщина порушила міжнародне гуманітарне право, коли таємно провела переговори з РФ та прийняла українських військовополонених.


Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону заявив, що Угорщина порушила міжнародне гуманітарне право, забравши українських полонених із Росії без відома України. 
 
За його словами, троє з 11 полонених вже повернулися в Україну, а Угорщина від початку цієї історії підігравала російській пропаганді.

“Нібито Україна не виявляла ініціативи, хоча ми завжди пропонуємо провести обмін усіх на всіх. Ми запрошуємо всіх партнерів, у яких є можливість повертати наших громадян з території РФ або з тимчасово окупованої території України, приєднуватися до наших мирних ініціатив. Угорщина робила це абсолютно таємно, без жодного інформування української сторони, що вже є порушенням міжнародного гуманітарного права та Женевських конвенцій”, – сказав Лубінець.
 
Омбудсмен зазначив, що для української влади було здивуванням, що країна-член ЄС та НАТО може таке робити. “Я звертався до угорського омбудсмена, поки відповіді немає, щоб він перевірив умови утримання”, – додав він.

“Це підігравання російській пропаганді, нібито Україна не хоче забирати своїх військовополонених”, – заявив уповноважений ВР з прав людини.

 
Лубінець також наголосив, що до українських воїнів в Угорщині не допускають дипломатів та не дають мобільні телефони.
 
“Ми знаємо, де вони перебувають, але хочемо, щоб Угорщина публічно прокоментувала ситуацію. Із самого початку це планувалося як інформаційна операція спецслужб РФ із залученням Угорщини. Вони продовжуватимуть шукати нові можливості для дискредитації України”, – резюмував омбудсмен.

Нагадаємо, 9 червня Угорщина підтвердила передачу Росією 11 українських військовополонених. Це відбулося без погодження з Україною. Пізніше влада Угорщини заявила, що не має відношення до передачі полонених, оскільки цим питанням займалися церковні та релігійні організації.

Напередодні на територію України вдалося вивезти трьох військовополонених, яких Росія передала Угорщині.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button