Україна

Лікування в Україні – МОЗ може створити єдину електронну картку хворого – 1News


фото з відкритих джерел

Це допоможе закладам охорони здоров’я звільнитися від паперових картотек

В Міністерстві охорони здоров’я України планують впровадити електронні картки для пацієнтів з усією медичною інформацією про них. Про це повідомила заступниця глави МОЗ Марія Карчевич під час брифінгу.

За її словами, власником медичної інформації про себе є пацієнт, незалежно від того, лікується він в комунальному чи в приватному закладі.

“В перспективі це звільнить медичні заклади від паперових картотек, а пацієнтів – від колекції медичних виписок дома”, – зазначила Карчевич.

Відтепер заклади охорони здоров’я, незалежно від форми власності, вестимуть базові медичні записи в Електронній системі охорони здоров’я.

“ЕСОЗ – велика двокомпонентна система, яка містить медичні дані, що раніше зберігалися у паперовій формі. Система об’єднує 34 млн пацієнтів та 5,5 тисяч закладів охорони здоров’я”, – пояснила заступниця глави МОЗ.

Наразі до програми долучилися комунальні медичні заклади. Водночас до ЕСОЗ вже внесли до 700 млн медичних записів.

Також зобов’язані вносити дані про пацієнта в єдину базу й приватні клініки.

Таким чином, вся медична інформація про пацієнта буде зберігатися в електронній медичній картці, доступ до якої буде мати, як пацієнт, так і лікарі різних закладів.

“Усі медзаклади працюватимуть у рівних умовах, без монополії на інформацію про пацієнта. Держава бере на себе відповідальність за збереження медичної інформації в одному місці”, – додала Карчевич.

1News за темою: У МОЗ представили дорожню карту пріоритетних проєктів електронної охорони здоров’я на 2022 рік

Як повідомлялося раніше, в Україні знову будуть відкривати електронні лікарняні дистанційно, їх можна буде отримати без звернення до лікаря строком на п’ять днів.

Так, у разі необхідності продовження лікарняного, пацієнту необхідно буде звернутися до лікаря, аби продовжити термін, або навпаки закрити лікарняний.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button