Україна

Легендарній розвідниці УПА виповнилося 100 років


Легендарній розвідниці УПА виповнилося 100 років

Ангелина Пламар пройшла чекістські тортури та сибірську тюрму, але не видала жодної таємниці і дочекалася омріяної незалежності України, якій присягнула на вірність ще підлітком і не порушила своєї клятви.

Легендарна розвідниця УПА Ангелина Паламар відзначає 100-річний ювілей. Про це в п’ятницю, 16 серпня, повідомили в Головному управлінні розвідки Міноборони України.

“16 серпня 1924 року народилася Ангелина Паламар – звʼязкова Української повстанської армії. У роки Другої світової війни 15-річна дівчина приєдналася до українського підпілля і боролась за нашу державність з російськими  окупантами – була звʼязковою та розвідницею УПА на псевдо Подруга Орися”, – розповідають у ГУР.

Пані Ангелина, яку здала енкаведистам колаборантка, пройшла чекістські тортури та сибірську тюрму, але не видала жодної таємниці і дочекалася омріяної незалежності України, якій присягнула на вірність ще підлітком і не порушила своєї клятви.

“Вітаємо пані Ангелину Омелянівну з іменинами! Ваш подвиг надихає наше і надихатиме кожне наступне покоління українців боротися за волю, ніколи не здаватися, не мати у  серці страху й сумніву, любити і цінувати Україну понад усе!  Зі словом пошани й вдячності бажаємо здоровʼя Вам і Вашій родині! Слава Ангелині Паламар! Слава Україні!” – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, торік помер легендарний сотенний УПА Мирослав Симчич, який теж дожив до 100 років.

У лютому 2022 року було оприлюднено архів документів УПА, знайдений у Стратинських лісах Івано-Франківської області.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button