Україна

Кулеба закликав відправити на ЗАЕС міжнародну місію для оцінки загроз


Кулеба закликав відправити на ЗАЕС міжнародну місію для оцінки загроз

Міністр звернувся до МАГАТЕ та ООН, закликавши відправити міжнародну місію для оцінки загроз ядерній безпеці на ЗАЕС.

 
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся з листом до Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі та Генсека ВНН Антоніа Гутерреша із закликом відправити міжнародну місію під керівництвом МАГАТЕ та за участю військових експертів ООН для оцінки загроз ядерній безпеці та захищеності Запорізької АЕС. Про це повідомляє прес-служба МЗС.
 
“У листі Дмитро Кулеба повідомив керівникам МАГАТЕ та ООН факти порушення російськими окупантами всіх семи основних принципів ядерної безпеки та захищеності на ЗАЕС”, – сказано у повідомленні.
 
Як зазначив Кулеба, окупанти фактично перетворили найбільшу атомну електростанцію Європи на військову базу і ставлять під загрозу безпеку континенту.
 
Він закликав відправити на ЗАЕС міжнародну місію під керівництвом МАГАТЕ та включити до неї військових експертів ООН.
 
Україна наполягає, що міжнародна місія має бути організована у найкоротші терміни та відбутися з неухильним дотриманням українського законодавства, прибути на окуповану ЗАЕС виключно через територію України. Українська сторона готова надати все необхідне сприяння.
 
“Якщо Росії нема чого приховувати, вона має невідкладно надати спеціалістам МАГАТЕ та ООН доступ до Запорізької АЕС”, – заявив Кулеба.
 
Також глава МЗС України зазначив, що необхідно посилити міжнародний тиск на Москву з метою повернення станції під повний контроль України та недопущення ядерної катастрофи.
 
Крім того, він назвав скликання Росією засідання Ради безпеки ООН на тему безпеки Запорізької АЕС “нахабством, яке не знає кордонів і досягло вже глобальних масштабів”.
 
“Держава-терорист, яка обстрілювала найбільшу в Європі атомну електростанцію, захопила її, розмістила на її території зброю і продовжує обстріл, хоче поговорити про безпеку. Але російська брехня не пройде. Ми забезпечимо росіянам таке обговорення, що на них не залишиться живого місця”. Весь світ знає, що Росія займається ядерним тероризмом, і засідання Ради безпеки це вкотре підтвердить”, – заявив міністр.
 
Раніше повідомлялося, що генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Ґроссі планує найближчим часом здійснити візит на окуповану росіянами Запорізьку атомну електростанцію.
 
Як зазначили в НАН, за найгіршого сценарію дії окупантів можуть призвести до руйнування ядерного палива в реакторах ЗАЕС, що призведе до аварій, порівнянних із катастрофою на ЧАЕС у 1986 році та на японській АЕС Фукусіма-Даїчі у 2011 році. У разі аварії наслідки відчує на собі не лише Україна, а й увесь світ.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button