Україна

Кулеба обґрунтував необхідність термінового ембарго на нафту

Кулеба обґрунтував необхідність термінового ембарго на нафту

Фото: МИД Украины

У Київ приїхали глави МЗС Литви, Естонії та Латвії

Ніхто не знає, де Європа буде наприкінці 2023 року, а війну потрібно зупиняти зараз, пояснив голова МЗС.

 

Україна закликає Євросоюз негайно запровадити ембарго на купівлю нафти з РФ та почати розгляд питання про заборону купівлі газу. Якщо це питання буде відстрочене, то Україні і всій Європі доведеться заплатити ще більшу ціну заради перемоги над країною-агресором – Росією. Про це сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в п’ятницю, 6 травня, на прес-конференції в Києві з колегами з Латвії, Литви й Естонії.

 

 

 

“Нам відомо, що ключовим проблемним питанням є запровадження нафтового ембарго. Деякі країни виступають або проти запровадження як такого, або щоб їх звільнили від запровадження на певний час. Серед цих країн є й ті, які багато зробили для України, і ми розуміємо їхню ситуацію. Але є там країна, яка торпедує весь санкційний пакет через тему нафтового ембарго, щоб зберегти відносини з Росією”, – заявив Кулеба, очевидно маючи на увазі Угорщину.

 

За словами міністра, сама ідея відстрочення нафтового ембарго – помилка, оскільки сьогодні важливо якнайшвидше допомогти Україні, щоб бути впевненим у своєму майбутньому.

 

“Незалежно від того, про яку країну йдеться, сама ідея про те, щоб відкласти нафтове ембарго – вона помилкова. По-перше, колеги, ви не знаєте, де буде Європа наприкінці 2023 року. Треба думати про те, як допомогти Україні і зупинити війну. А для цього треба ввести ембарго зараз”, – зазначив Кулеба.

 

Він вкотре нагадав, що оплата за російську нафту стабілізує економіку Росії та фінансує військову машину країни-агресора. Україна переможе у війні, але через невпевненість деяких країн – їй доведеться заплатити ще більшу ціну за свою свободу.

 

“І потім ви фінансуватимете в ще більших обсягах відновлення України. Тому потрібно думати про те, що допоможе зупинити війну якнайшвидше, а це – якнайшвидше нафтове ембарго”, – резюмував голова МЗС.

 

Раніше єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні повідомив, що ЄС запровадить ембарго на російську нафту. Але повністю воно набуде чинності за дев’ять місяців. У коротші терміни, за словами єврокомісара, це буде складно.

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button