Україна

Конституційний суд України визнав конституційним закон про державну мову

Таким чином суд відхилив подання 51 народного депутата щодо відповідності Конституції закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної"

Конституційний суд України (КСУ) визнав конституційним закон про забезпечення функціонування української мови як державної.

Таким чином суд відхилив подання 51 народного депутата щодо відповідності Конституції закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, – інформує 1NEWS.

Серед 51 депутата, які звернулися до суду у 2019 році, – переважно члени фракції “Опозиційний блок – За життя” – це Вадим Новинський, Сергій Ківалов, Нестор Шуфрич, Євгеній Мураєв, Наталія Королевська, брати Михайло та Дмитро Добкіни та інші.

На думку заявників, закон дискримінує нацменшини, зокрема російську, за мовною ознакою. Крім цього, вони вважають, що закон ухвалили з порушеннями регламенту.

Нагадаємо, 25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила в цілому закон про українську мову, який передбачає обов’язкове використання державної мови в органах державної влади, місцевого самоврядування та інших публічних сферах суспільного життя.

Закон набув чинності 16 липня 2019 року.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button