Україна

Кабмін зобов’язав газовидобувні компанії продавати на біржі 20 % газу

Кабінет міністрів зобов’язав газовидобувні компанії в період карантину продавати на біржі 20% газу, що видобувається в Україні. Про це йдеться в урядовій постанові №1236 “Про встановлення карантину та введення обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”, що набула чинності 31 грудня, повідомляє прес-служба Кабміну, пише 1news, посилаючись на 112ua.

Уряд запровадив тимчасові обмеження у зв’язку з необхідністю стабілізувати ситуацію на ринку газу. Вже в січні компанії, які здійснюють видобуток, мають продати через біржу близько 80 мільйонів кубометрів газу. Відповідна норма буде діяти протягом чотирьох місяців. Основними покупцями будуть кінцеві споживачі – виробники соціальних сортів хлібу, борошна, молока, олії, яєць, курятини”, – повідомила перший віце-прем’єр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Крайній термін дії постанови – 1 травня 2022 року.

Цей документ також встановлює граничний рівень постачальницько-збутової надбавки (постачальницької винагороди) до ціни природного газу власного видобутку (без урахування рентних платежів) на рівні не більше 24 відсотків для задоволення потреб суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значимість.

Нагадаємо, Кабінет міністрів ввів граничний рівень надбавки до ціни на природний газ власного видобутку, який постачається виробникам соціальних продуктів.

Back to top button