Україна

Суд визнав незаконним наказ про реорганізацію Довженко-центру


Суд визнав незаконним наказ про реорганізацію Довженко-центру

Суспільний інтерес до справи не дав їй “захлинутися”, зазначили у Національному центрі Олександра Довженка.


Господарський суд Києва 11 липня визнав незаконним наказ Державного агентства з питань кіно про реорганізацію Довженко-центру. Про це повідомив Національний центр Олександра Довженка на своїй сторінці в Facebook.
 
У центрі зазначили, що суспільний інтерес до цієї справи не дав їй “захлинутися”.
 
“Ми вдячні нашим прихильникам за громадський контроль. Саме суспільний інтерес і включеність не дав справі захлинутися. Ми вдячні нашим адвокаткам Лесі Крижанівській та Наді Денисюк за захист. Ми вдячні третій стороні – Міністерство культури та інформаційної політики України за зваженість та підтримку у справі проти Держкіно”, – йдеться у повідомленні.
 
У Міністерстві культури та інформаційної політики України також відреагували на рішення суду і зазначили, що “збереження культурної спадщини – завдання кожного з нас”. 

У Держкіно заявили, що будуть подавати апеляцію.

Нагадаємо, у серпні 2022 року Держкіно видало наказ про реорганізацію Довженко-центру у декілька нових юридичних осіб. У центрі заявили, що це рішення означає ліквідацію національного кіноархіву та подали в суд на Держкіно.

Пізніше Держкіно призначило Юлію Каждан виконувачкою обов’язків гендиректора Довженко-центру. Було оголошено, що для експертної оцінки колекцій центру буде створено міжвідомчу комісію. Колектив Довженко-центру висловив незгоду з діями Держкіно і заявив, що не визнає процедуру призначення нового керівника, а пізніше не допустив в.о. гендиректора до виконання обов’язків.

 
Держкіно призупинило реорганізацію Довженко-центру до завершення повного аудиту та обрання нового керівника. Каждан подала у відставку. Новим в. о. було призначено Андрія Алфьорова, але він так і не вступив на посаду.
 
У грудні 2022 року Держкіно оголосило конкурс на гендиректора Довженко-центру, у якому перемогла колишня очільниця Олена Гончарук, але контракт із нею підписано не було.

Довженко-центр – найбільший та єдиний міжнародно визнаний кіноархів України, в якому зберігається понад 10000 найменувань (понад 60 000 одиниць зберігання) художніх, документальних, анімаційних українських та зарубіжних фільмів, понад 24 000 архівних документів з історії українського кіно. Єдиний Український представник Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF). Колекція Довженко-центру є найбільшою у світі збіркою творів українського кіномистецтва.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button