Україна

Ілля Кива влаштував стрілянину у київському парку

Таким чином, за його ж словами, він відзначив 52-ту річницю вбивства у Мюнхені лідера українських націоналістів Степана Бандери

Правоохоронні органи розслідують кримінальну справу про стрілянину з автоматичної зброї, яку в одному з парків Києва влаштував народний депутат Верховної Ради України від “Опозиційної платформи – За життя” Ілля Кива.

Про це повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова, – інформує 1News.

Втім, за її словами, прокуратура ще далека не тільки від висунення офіційних підозр депутатові, а й від правової кваліфікації його дій.

“Щодо народного депутата у нас є справи (…) Коли в подібних справах йде залучення, у нас мають бути хоча б експертизи. Без них нема про що говорити”, – зазначила генпрокурорка.

Ілля Кива 15 жовтня опублікував в соцмережах відеозапис, на якому салютує зі зброї, схожої на автомат.

Таким чином, за його ж словами, він відзначив 52-ту річницю вбивства у Мюнхені лідера українських націоналістів Степана Бандери.

Кива, який у 2014 році очолював східноукраїнський осередок “Правого сектора”, а потім кілька років служив у поліції, нині називає себе “лідером антифашистського спротиву” в Україні.

Ірина Венедіктова на брифінгу нагадала, що правоохоронці розслідують “досить багато справ” щодо Киви.

Одне з розслідувань призвело до цивільного позову НАБУ, який Кива програв у першій інстанції в серпні цього року.

За рішенням Вищого антикорупційного суду депутат має виплатити державі 1,2 мільйона гривень фіктивних доходів, які отримав начебто від надання у оренду жомової ями на Полтавщині. Депутат оскаржив вирок в апеляції.

Окрім того, поліція з січня 2020 року розслідує бійку між Кивою та ветераном Михайлом Маймановим в одному зі столичних ресторанів, однак за цей час так і не змогла встановити винних.

В грудні 2013 року суд у Полтаві визнав Іллю Киву – на той момент заступника начальника управління захисту прав споживачів – винним у хабарництві. Однак через довідку про психічне захворювання призначив лише покарання у вигляді штрафу, а потім зняв судимість.

Цьогоріч Ілля Кива, який обрався до парламенту за партійними списками ОПЗЖ у 2019 році, склав іспит на адвокатську ліцензію.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button