Україна

Гривня слабшає на тлі загрози вторгнення Росії – Яка ситуація на валютному ринку в Україні і чого чекати далі – 1News

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Курс долара на міжбанку в продажу в порівнянні з попередньою сесією виріс на 66 копійок

Протягом останніх днів гривня почала помітно слабшати, а курс іноземних валют – суттєво рости. На думку аналітиків, головною причиною цього стали геополітична ситуація біля українських кордонів і поширення інформації щодо можливого вторгнення Росії. Експерти прогнозують, що долар може продовжити трохи підвищуватися, однак скуповувати валюту не радять. Про те, яким буде курс валют у найближчі тижні, розповідаємо далі.

Чому гривня ослабла

Національний банк України встановив на 14 лютого офіційний курс гривні щодо долара на рівні 28,04 грн/дол. Таким чином, гривня ослабла на 12 копійок у порівнянні з попереднім показником. Згідно з даними регулятора, офіційний курс гривні до євро на понеділок встановлений на рівні 31,98 грн/євро. Таким чином, гривня ослабла на 10 копійок у порівнянні з попереднім показником.

1News за темою: Ціна на газ у Європі перевищила 1000 доларів

Курс долара на міжбанку станом на 10:00 14 лютого 2022 року в продажу в порівнянні з попередньою сесією виріс на 66 копійок до 28,72 гривні за долар, курс в покупці до 28,70 гривні за долар. Курс євро у продажу виріс на 61 копійку до 32,56 гривні за євро.


Фото з відкритих джерел

На готівковому ринку станом на 7:50, за даними фінансового порталу “Мінфін”, долар купують у середньому по 28,3 грн, продають – по 28,69 грн. При цьому пропозиції купівлі коливаються від 28,95 грн до 28,71 грн, продажу – від 28,1 грн до 29 грн.

За словами старшого аналітика Альпарі Вадима Іосуба, основною причиною ослаблення гривні залишається напружена геополітична ситуація на кордоні з Росією. Те ж саме говорить і економічний експерт Олег Пендзин. 

“Наразі єдиний фактор, який впливає на підвищення курсу долара – це страх інвесторів, які виїжджають з України на тлі поширення інформації про можливе вторгнення Росії”, – пояснив Олег Пендзин в коментарі pnktv.news. 


Фото з відкритих джерел

Аналітик TeleTrade Сергій Родлер зазначив, що, тиск на гривню чинять як інформація про загрозу вторгнення РФ, так і висока інфляція в США. У січні остання прискорилася до 7,5%. 

А економічний експерт Олексій Кущ в коментарі pnktv.news додав, що те, що курс долара почав суттєво рости ще у суботу та неділю, коли не працював міжбанк, говорить про те, що на курс вплинула також наявність готівкової валюти на тіньовому ринку. 

1News за темою: Можливий наступ РФ на Україну: Долар на міжбанку сягнув рекордної позначки у 28,7 гривень

Що буде з гривнею. Прогнози експертів

Експерти прогнозують, що гривня продовжить слабшати, адже на це є кілька вагомих причин. Однак суттєвого обвалу національної валюти чекати не варто. 

Економічний експерт Олег Пендзин переконаний, що якщо побоювання щодо наступу Росії не підтвердяться, то долар коливатиметься в межах 28-29 гривень. “У нас банк має валютні резерви, щоб таким чином стабілізувати курс. Тому я гадаю, що буде саме так”, – додав Пендзин в коментарі pnktv.news.


Фото з відкритих джерел

При цьому економіст Олексій Кущ наголосив, що цьогоріч ситуація для гривні на валютному ринку буде складніша, ніж у 2021 році, і для цього існують об’єктивні причини. 

“Це зростання вартості нашого імпорту, це й слабкі показники економіки, і вже не такі динамічні показники нашого експорту, зокрема залізної руди, як це було рік тому. Загалом є об’єктивні фактори, які говорять про те, що гривня буде слабшою, ніж у 21 році. Якщо усунути фактор паніки, то це 28 гривень за долар +-5%. Отримуємо десь діапазон до 29,5 гривні за долар”, – спрогнозував Олексій Кущ pnktv.news. 

1News за темою: Курс долара, дороги після зими: Apple створили окремі емодзі для українців

Експерт підкреслив, що гривня може як змінитися на 1,5 гривні від точки 28, так і девальвувати до 29 з копійками. Однак головним чинником, що впливає на валюту, залишаються панічні фактори та ризики можливої ​​агресії. Якщо ці фактори не будуть мінімізовані, то ситуація буде гіршою, переконаний Олексій Кущ. 

А ось старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб прогнозує істотне зміцнення гривні і курс у 27,5 грн/долар. Але за однієї умови – відсутності подальшої військової ескалації з боку Росії.

“На найближчий тиждень, у разі відсутності нових загострень з РФ, ми очікуємо зниження курсу долара до гривні. Долар на міжбанку буде торгуватися через тиждень поблизу 27,5 грн. Готівковий долар в банках буде торгуватися по 27,4/27,6 грн”, – спрогнозував аналітик виданню Obozrevatel.

Чи варто зараз купувати долари

Хоч остаточно спрогнозувати ситуацію на валютному ринку зараз і складно з огляду на геополітичну ситуацію, експерти ж не радять українцям кидатися скуповувати долари. 

Так, інвестиційний банкір Сергій Фурса в ефірі “Україна 24” наголосив, що на сьогодні немає жодних економічних причин для зростання курсу долара та євро, тому купувати валюту поки що не варто.


Фото з відкритих джерел

“Наразі немає економічних причин зростання (курсу, – ред.), є психологічний тиск. Ось тепер є побоювання, тому й зростає курс”, – зазначив Сергій Фурса.

За його словами, нинішнє зростання курсу долара відбувається насамперед через психологічний фактор.

Те саме говорить і економічний експерт Олексій Кущ. На його думку, наразі українцям краще не робити різких рухів.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button