Україна

Голову суду на Черкащині судитимуть за виправдовування агресії Росії


Голову суду на Черкащині судитимуть за виправдовування агресії Росії

Зрадниця планувала подати у відставку, переїхати до Криму, але при цьому одержувати довічну пенсію судді з бюджету України.


Служба безпеки спільно з ДБР зібрала доказову базу на суддю Звенигородського райсуду Черкаської області, яка заперечувала збройну агресію РФ і виправдовувала воєнні злочини окупантів. На момент документування злочину фігурантка перебувала на посаді голови районного суду, повідомляє пресслужба СБУ.
 
У розпорядженні спецслужби є записи розмов, де вона не приховує свою проросійську позицію і постійно повторює наративи Кремля про війну в Україні. Задокументовано, що посадовиця підтримувала захоплення Криму та Мелітополя і вихваляла запровадження там “російського законодавства”.
 
Крім того, вона виправдовувала воєнні злочини РФ проти цивільних. Наприклад, ракетний удар росіян по багатоквартирному будинку у Дніпрі в січні цього року вона “оцінила” як “супутні втрати” під час війни.
 
На підставі зібраних доказів фігурантці повідомлено про підозру у виправдовуванні, визнанні правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікації її учасників, вчинені службовою особою.
 
За даними слідства, раніше жінка була суддею Якимівського райсуду у Запорізькій області. Через тимчасову окупацію цієї території у червні 2022 року її відрядили до Черкащини, де призначили спочатку суддею, а потім обрали головою районного суду.
 
Згодом фігурантка планувала подати у відставку, переїхати до Криму, але при цьому одержувати довічну пенсію судді з українського бюджету.

 
Однак співробітники СБУ спільно з ДБР зірвали її плани – задокументували злочинні дії й наразі проводять розслідування, щоб притягнути зловмисницю до відповідальності.
 
Під час обшуків у фігурантки виявлено та вилучено іноземну валюту, в тому числі російські рублі, мобільні телефони та комп’ютерну техніку. Їй загрожує до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше повідомлялося, що топ-“кріт” із СБУ постане перед судом. Ексначальнику головного управління СБУ у Криму Олегу Кулінічу загрожує до 15 років позбавлення волі.

Неповнолітнього колаборанта засудили до 10 років ув’язнення

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button