Україна

Головне на ранок 3 лютого – що відомо про коронавірус в Україні і світі – новини

Топ-новина

Топ-новина

Олександр Трухін
Фото з відкритих джерел

Урядовці планують нарощувати темпи імунізації громадян протягом всього року

Український уряд підготував детальний план вакцинації проти коронавірусу та поширив виплату “тисячі Зеленського” на осіб віком від 14 років. Окрім цього, розголосу набуло скандальне відео з народним депутатом від “Слуги народу” Олександром Трухіним.

Далі розповідаємо про найголовніші події в Україні станом на ранок цього четверга.

План COVID-вакцинації в Україні на 2022 рік

Кабінет міністрів схвалив національний план вакцинації від COVID-19 на 2022 рік. Ключовим пріоритетом на поточний рік є подальше збільшення охоплення населення вакцинацією. 


Фото з відкритих джерел

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що цього року МОЗ продовжить нарощувати темпи щеплень, і для цього уже є 100% забезпечення вакцинами, тому перебоїв не буде. Також він додав, що у нацплані з’явилася норма, яка передбачає затвердження регіональних планів щодо вакцинації на 2022 рік.

Загальна стратегія вакцинації проти COVID-19 полягатиме у ревакцинації бустерною дозою тих, хто вже отримав базовий курс щеплення у 2021 році, та вакцинації тих, хто не отримав жодної дози. Додатково протягом 2022 року планується охопити щепленнями дітей та підлітків від 12 до 18 років.

Скандал зі “слугою народу” Трухіним

Журналісти оприлюднили розслідування щодо аварії за участю нардепа від “Слуги народу” Олександра Трухіна, яка сталася у серпні 2021 року. Депутат намагався дати хабаря у 150 тисяч гривень правоохоронцю й хотів залишити місце події.

Фото с місця ДТП за участю Трухіна
Українська правда

На відео Трухін звертається до поліцейського зі словами “давай я тихенько в ліс піду”, а потім обіцяє “поговорити” з міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським. Депутат запевняв, що не був за кермом автівки, яка потрапила у ДТП. Крім того, Трухін звертався до правоохоронця та обіцяв “знайтися” потім та “віддячити”.

У зв’язку з усім цим генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова доручила зареєструвати кримінальне провадження проти нардепа Трухіна. А тим часом речниця “Слуги народу” Юлія Палійчук зазначила, що Трухіна уже виключено з партії.

Новини за темою: МВС заперечує, що нардеп Трухін намагався домовитись про закриття справи з міністром Монастирським

Зростання пенсій з березня

В Україні індексація пенсій у березні становитиме щонайменше 14%. За словами міністра фінансів Сергія Марченка, при індексації показник середньої зарплати, який враховується для обчислення пенсії, збільшується на коефіцієнт відповідно до 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік. 


Фото з відкритих джерел

Перед цим він збільшується на коефіцієнт відповідно до 50% зростання середньої зарплати за три календарні роки, що передують року, у якому проводиться перерахунок.

Нове про “Омікрон”-штам коронавірусу

Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила, що нещодавно відкритий варіант “Омікрона” BA.2 виявили вже у 57 країнах. У щотижневому епідеміологічному бюлетені ВООЗ відзначила, що у деяких країнах цей варіант відповідає за понад половину заражень “Омікроном”.

Омікрон вважається більш заразним і стійким до вакцин
Фото з відкритих джерел

Наразі невідомо, чим суттєво відрізняється BA.2 від вже відомого “Омікрона”, але його вже називають “невидимим варіантом” через те, що його дещо складніше виявити тестуванням.

Крім того, ВООЗ повідомила, що минулого місяця “Омікрон” виявили у 93% усіх випадків заражень коронавірусом. Варіант BA.2 поширюється швидше за BA.1 у Європі та Азії.

Новини за темою: ВООЗ: Більш заразний варіант штаму “Омікрон” виявили вже у 57 країнах

“Тисяча Зеленського” доступна неповнолітнім особам

Кабінет міністрів України поширив виплату 1 тисячі гривень за вакцинацію від коронавірусу на осіб від 14 років, а також розширив перелік товарів і послуг, на які можна витратити кошти.


Фото з відкритих джерел

Також був розширений перелік за рахунок послуг у сфері освіти, культури та спорту, товарів спортивного призначення, друкованих засобів масової інформації, шкільного приладдя та канцелярських виробів.

Окрім цього, громадяни з інвалідністю 1 та 2 груп зможуть витратити кошти за повну вакцинацію від COVID-19 на ліки та комунальні послуги.

Нове про призов до армії у 2024 році

У Міністерстві оборони України з 1 січня 2024 року планують повністю замінити військовий призов на короткотривалу інтенсивну підготовку. За словами очільника відомства Олексія Резнікова, це буде зроблено, поступово збільшуючи обсяги залучених і підтримуючи їхні навички шляхом періодичних тренувань та зборів.


Фото з відкритих джерел

Міноборони підготувало модель, на першому етапі якої призов зберігається, проте як альтернатива вводиться короткострокова (3-4 місяці) інтенсивна військова підготовка.

Військова допомога Україні від Польщі

Уряд Польщі схвалив рішення про надання Україні допомоги зброєю у вигляді протиракетних комплексів та амуніції. Про це повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

“Добрі новини. На моє прохання Рада міністрів схвалила рішення щодо допомоги Україні. Ми надамо найсучасніше польське обладнання – переносні зенітно-ракетні комплекси Piorun та боєприпаси”, – повідомив Блащак. 

Новини за темою: Усі мають відповідати: Зеленський відреагував на справу Трухіна

Пандемія COVID-19 в Україні та світі

За останню добу, 2 лютого, в Україні виявили 39 620 нових випадків COVID-19, 9380 осіб одужали, а 210 померли від ускладнень.

У світі станом на ранок четверга, 3 лютого, за весь час пандемії зафіксовано всього 383 485 003 випадки коронавірусу, при цьому 5 710 100 людей померли.

Ситуація на Донбасі

Упродовж минулої доби, 2 лютого, з боку незаконних збройних формувань зафіксовано чотири порушення режиму припинення вогню, одне з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. 

НЗФ обстріляли контрольний пункт в`їзду-виїзду “Гнутове” в Донецькій області, також стріляли у напрямку Талаківки, неподалік Пісків та поблизу Водяного. Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

Прогноз погоди

Синоптики прогнозують, що у четвер, 3 лютого, у всіх регіонах України буде хмарно. На півночі, півдні та заході очікується сніг, а на сході – сніг з дощем.


Укргідрометцентр

Температура у західних регіонах вдень становитиме -3…+1, а вночі – від -5 до -2. На півночі вдень очікується від -1 до +1, а вночі – від -4 до -1 градусів. На півдні вдень синоптики прогнозують +2…+5, а вночі – від -2 до +1. На сході повітря буде від +2 до +4 вдень та від -1 до +2 вночі. У центральних регіонах вдень очікується від 0 до +2, а вночі – від -4 до -2. 

Обговорення дня

На офіційній сторінці “Першого Незалежного” у Facebook вчора найпопулярнішим був допис про те, що уряд США закликає президента Бразилії Жаїра Болсонару скасувати візит до Росії до президента Володимира Путіна. 

Замість бонусу

Протягом середи, 2 лютого, на Рnktv.news було опубліковано п’ять великих матеріалів. Ось вони з посиланнями:

Серіал про особняк Х’ю Хефнера: Сенсації про оргії, наркотики та бодішеймінг у Playboy-будинку

Екзотика взимку: Які пам’ятки шукати мандрівникам у “перлині Азії” – Камбоджі

Хабар у 150 тисяч і виключення зі “Слуги народу”. Подробиці скандалу навколо народного депутата Олександра Трухіна

Тисяча за вакцинацію для підлітків: Хто може отримати кошти та на які послуги їх витратити

Іспанська газета El País опублікувала відповідь США і НАТО на “гарантії безпеки” Росії. Про що там йдеться

Економічний паспорт українця: Що передбачає законопроєкт та коли запрацює ініціатива

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


[ad_2]
Source link

Back to top button