Україна

Головне на ранок 18 лютого – що відомо про обстріл Станиці Луганської – 1News

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Обстріли фіксувалися протягом всього дня

Протягом четверга найбільше новин стосувалося напруженої ситуації на Донбасі, зокрема обстрілів кількох населених пунктів з боку незаконних збройних формувань. Окрім цього, в Україні офіційно ухвалили препарат у вигляді таблеток для лікування коронавірусу. Далі – про ці та ще кілька важливих новин станом на ранок п’ятниці, 18 лютого.

Обстріл у Луганській області й ескалація на Донбасі

17 лютого на Луганщині незаконні збройні формування здійснили артилерійсько-мінометний удар по Станиці Луганській. Обстріл тривав близько 40 хвилин, вогонь вівся прицільно для заподіяння втрат. Противник пробив стіну у дитячому садку, внаслідок чого дві співробітниці закладу отримали контузію, серед дітей поранених та травмованих немає. Ушкоджень зазнала комунальна інфраструктура, половина населеного пункту залишилася без електроживлення. Українські захисники оперативно евакуювали мирних жителів в укриття. 

Наслідки обстрілу дитячого садка в Станиці Луганській
Facebook / Операція об’єднаних сил / Joint Forces Operation

Пізніше правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею “Терористичний акт, який спричинив тяжкі наслідки” за фактом обстрілу дитячого садка у Станиці Луганській та школи у Врубівці.

Наслідки обстрілу дитячого садка в Станиці Луганській
Facebook / Операція об’єднаних сил / Joint Forces Operation

Окрім цього, 17 лютого члени незаконних збройних формувань обстріляли Мар’їнку. Снаряд упав у центрі міста поблизу автобусної зупинки, внаслідок чого була поранена жінка. Також члени НЗФ обстріляли залізничну станцію Кіндрашівська-Нова, що у Луганській області. Внаслідок обстрілу було пошкоджено станцію та локомотивне депо. 

Всього за 17 лютого незаконні збройні формування 60 разів порушили режим припинення вогню на Донбасі.


Фото з відкритих джерел

Через загострення ситуації на Донбасі українська сторона закликала зібрати позачергове засідання Тристоронньої контактної групи і консультації робочої підгрупи з питань безпеки. Позачергове засідання і консультації необхідні для запобігання провокаціям на Донбасі, оскільки ті можуть стати приводом для ескалації ситуації.

Протести ФОПів під Верховною Радою

У Києві під час акції “SaveФОП” під будівлею Верховної Ради сталися сутички між протестувальниками та правоохоронцями.

Акція протестів підприємців під верховною Радою
Фото з відкритих джерел

Сутички почалися, коли поліція відтискала учасників руху від стін Верховної Ради. Активісти викрикували гасла та кидали у силовиків транспаранти. На деякий час протестувальники заблокували вулицю Грушевського.

МОЗ дозволив лікувати коронавірус новими таблетками

В Україні дозволили використовувати таблетки “Паксловід” для лікування пацієнтів, хворих на коронавірус.


Фото з відкритих джерел

За словами міністра охорони здоровʼя Віктора Ляшка, “Паксловід” насамперед призначений для пацієнтів із груп ризику, щоб запобігти погіршенню їхнього стану та переходу захворювання із легкого ступеня тяжкості до середнього та тяжкого.

МОЗ підписало контракт із виробником препарату компанією Pfizer. Незабаром в Україну мають доставити 300 тисяч курсів “Паксловіду”.

Україна, Польща і Британія започатковують новий формат  

Україна, Польща та Велика Британія започатковують новий тристоронній формат співпраці, який покликаний зміцнювати безпеку та розвивати торгівлю між країнами.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, невдовзі на офіційних сайтах міністерств закордонних справ трьох країн з’явиться відповідна спільна заява очільників відомств.

Створення формату у жовтні 2021 року ініціювала Україна. Раніше Дмитро Кулеба зазначав, що альянс ґрунтується не на локальній географії, а на спільних принципах країн, прагненні зміцнювати безпеку та розвивати торгівлю і готовності до конкретних дій.

Рада ратифікувала угоду про “відкрите небо” з Євросоюзом

Верховна Рада на засіданні проголосувала за ратифікацію угоди про спільний авіапростір із Європейським Союзом. Ратифікація документу дозволяє завершити процес виконання процедур, необхідних для того, щоб документ набрав чинності.


Yves Herman/​Reuters

Угода про “відкрите небо” урівняє в деяких правах українські та європейські авіакомпанії, зніме монополію на окремі маршрути, встановлену двосторонніми договорами, полегшить відкриття нових маршрутів. Унаслідок цього очікується зменшення цін на авіаквитки.

Нагороди кінофестивалю “Берлінале-2022”

Головний приз 72-го Берлінського міжнародного кінофестивалю – “Золотого ведмедя” – отримав іспанський фільм “Алькаррас” режисерки Карли Сімон.


Фото з відкритих джерел

“Срібного ведмедя” здобула картина “Фільм письменниці” південнокорейського режисера Хон Сан Су. А “Срібного ведмедя” за сценарій отримала Лайла Штілер за фільм “Рабіє Курназ проти Джорджа Буша – молодшого”. Акторка Мельтем Каптан отримала “Срібного ведмедя” за головну жіночу роль, яку вона зіграла в цьому ж фільмі.

Пандемія COVID-19 в Україні та світі

За останню добу, 16 лютого, в Україні виявили 34 938 нових випадків коронавірусу. Також напередодні 29 254 людини одужали. При цьому за добу зафіксували 282 летальні випадки, спричинені ускладненнями від COVID-19.

За весь час пандемії в Україні заразилося 4 672 198 людей, 104 106 з них померли.

У світі станом на ранок четверга, 17 лютого, зафіксовано 1 556 592 нові випадки COVID-19. Всього з початку пандемії відомо про 419 517 090 випадків коронавірусу у світі. При цьому 6158 осіб померло за останню добу, а за весь час пандемії було зафіксовано 5 874 658 летальних випадків від ускладнень.   

Прогноз погоди

Синоптики прогнозують, що у п’ятницю, 18 лютого, у всіх регіонах України крім крайнього заходу очікуються дощі. 


Фото з відкритих джерел

Температура повітря у західних областях вдень становитиме +6…+9, а вночі – від 0 до +4. На півночі вдень очікується від +4 до +6, а вночі – від +1 до +5 градусів. На півдні вдень синоптики прогнозують +7…+10, а вночі – від +3 до +6. На сході повітря прогріється від +4 до +6 вдень та від +3 до +5 вночі. У центральних областях вдень очікується від +4 до +6, а вночі – від +2 до +4. 

Обговорення дня

На офіційній сторінці “Першого Незалежного” у Facebook у четвер найпопулярнішим серед читачів став допис зі словами Володимира Зеленського про те, що Німеччині і Франції варто робити більше для вступу України до НАТО

Замість бонусу

Протягом четверга, 17 лютого, на Рnktv.news було опубліковано такі ексклюзивні матеріали:

Обчислення газу в енергоодиницях та новий річний тариф: Що варто знати про зміни на ринку блакитного палива в Україні

Оплатити комуналку, купити ліки чи отримати готівкою. Хто і на що зможе витратити 1000 гривень за програмою “ЄПідтримка”

У Канаді вводять надзвичайний стан, щоб вгамувати COVID-протести: Як прем’єр Трюдо бореться з небажанням канадців вакцинуватися

Подорож до батьківщини Санта Клауса: Які місця відкриває Фінляндія туристам влітку

Загострення на Донбасі: Що відомо про обстріли, руйнування, потерпілих та реакцію світу

Україна схвалила до використання таблетки “Паксловід”: Що відомо про ефективність препарату

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button