Україна

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про ЗАЕС


Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про ЗАЕС

Зеленський назвав це ще одним важливих кроків до відновлення поваги до Статуту ООН та міжнародного права.

Генеральна Асамблея ООН у четвер, 11 липня, ухвалила ініційовану Україною резолюція стосовно безпеки та захисту ядерних об’єктів, зокрема Запорізької АЕС.

Документ містить вимогу до Росії вивести свої війська з території Запорізької АЕС. Також резолюція повністю підтримує мандат МАГАТЕ щодо усунення ризиків для ядерної безпеки та захищеності під час збройного конфлікту й визнає важливість принципів агентства, які допоможуть гарантувати захист ЗАЕС.

За документ проголосували 99 країн, проти – 9, утрималися – 60.

Президент Володимир Зеленський назвав це ще одним важливих кроків до відновлення поваги до Статуту ООН та міжнародного права.

Як зауважив Зеленський, у документі повторюється “необхідність демілітаризації та деокупації” ЗАЕС у світлі невиконання Росією резолюцій керівних органів МАГАТЕ.

“Це голосування базується на обговореннях і рішеннях, прийнятих на першому Саміті миру, де ключовим питанням був перший пункт Формули миру “Радіаційна та ядерна безпека””, – написав президент.

Глава держави висловив вдячність усім партнерам за допомогу “у відновленні безпеки на всіх територіях, зруйнованих російською агресією”.

“Працюючи разом, ми можемо захистити фундаментальні норми міжнародного права та спільні цінності”, – додав Зеленський.

Тим часом постпредство РФ в ООН назвало ухвалену резолюцію щодо ЗАЕС “політизованим проєктом”, який “може лише підбадьорити прихильників війни в Європі, США та Україні”.

Нагадаємо, на початку липня у МАГАТЕ заявили, що безпілотники атакували електропідстанцію Запорізької АЕС.

Раніше у МАГАТЕ заявили про три прямі влучання, здійснені у захисні конструкції головного реактора ЗАЕС. Росатом традиційно звинуватив в ударі українських військових.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button