Україна

Гельмінти під шкірою: на Вінниччині підтвердили випадок дирофіляріозу


Гельмінти під шкірою: на Вінниччині підтвердили випадок дирофіляріозу

Зараження відбувається при укусі інфікованою комахою, частіше комаром, який насмоктався крові зараженої тварини.


У Вінницькій області підтвердили випадок дирофіляріозу, яким людина може інфікуватись через укус комахою. Про це повідомив Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони та здоров’я України у Facebook у вівторок, 23 липня.
 
Дирофіляріоз є паразитарним захворюванням, яке викликається гельмінтами роду Dirofilaria. Найчастіше хворобу реєструють як природно-осередковий гельмінтоз серед домашніх тварин, або ж у хижаків. У людей, своєю чергою, розвивається найчастіше саме підшкірний дирофіляріоз.
 
Людина безпосередньо не заражається від собак та кішок. Втім, вона може інфікуватись внаслідок укусу зараженої комахи, частіше комара.
 
Інкубаційний період триває від одного місяця до двох років. Водночас клініка визначається локалізацією гельмінта.
 
В обласному центрі контролю та профілактики хвороб зазначили, що гельмінт D. Repens, який реєструється на території України, локалізується частіше в підшкірній клітковині, сполучній тканині різних ділянок тіла, кон’юнктиві та інших тканинах ока, статевих органах (калитка, яєчко), молочних залозах, рідше – в оболонках тканин та органів черевної порожнини людини.
 
Лікування найчастіше оперативне. Якщо ж гельмінт розташувався в тканині ока – потребуються спеціальна апаратура та окуліст.
 
Профілактика:
 
  • спостереження за станом здоров’я домашніх тварин і їх захист від комах;
  • своєчасне виявлення та лікування тварин, хворих на дирофіляріоз, оскільки вони є джерелом хвороби;
  • лікування та диспансерний нагляд за хворими тваринами (до 3 місяців);
  • використання населенням засобів індивідуального захисту від комах.
  • зменшення проникнення комарів у приміщення (встановлення сіток на вікна та двері) і боротьба з комарами в підвалах житлових будинків, звідки вони можуть потрапляти через вентиляційну систему до квартир.

У Вінницькій області у 2020 і 2021 роках було зареєстровано по одному випадку дирофіляріозу, у 2022 і 2023 роках – по два випадки. Цьогоріч зареєстровано один випадок: нематоду було видалено у пацієнта з-під шкіри над лівою бровою. 

Нагадаємо, у Японії поширюється захворювання, викликане так званою “м’ясоїдною бактерією”, яка може вбити людину протягом 48 годин.

У Черкаській області різко зросла кількість випадків сказу

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

ten + 20 =

Back to top button