Україна

Франція передасть Україні оригінал щоденника Пилипа Орлика – 1News


Фото з відкритих джерел

Наразі щоденник зберігається в архіві Міністерства Європи та закордонних справ Франції

Франція передасть Україні оригінал щоденника гетьмана Пилипа Орлика. Він буде виставлений на експозиції в Національному музеї “Гетьманська столиця” у місті Батурин Чернігівської області. Про це повідомляє пресцентр Міністерства закордонних справ України на своїй сторінці у Facebook.

Наразі щоденник зберігається в архіві Міністерства Європи та закордонних справ Франції. Глави зовнішньополітичних відомств домовилися організувати експозицію “Діаріуша”.

“Сподіваюся, що восени унікальний щоденник українського гетьмана вперше за майже 300 років після створення прибуде до незалежної і суверенної Української держави. Це буде історична подія для України”, – сказав глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Варто зазначити, що щоденник Пилипа Орлика охоплює кілька років життя гетьмана у вигнанні, описує як його особисте життя, так і політичну діяльність. “Діаріуш” датується 1720-1733 роками і є важливим історичним джерелом середини XVIII століття.

1News за темою: У Швеції знайшли особисту печатку гетьмана Орлика

Нагадаємо, у травні президент Володимир Зеленський заявив, що до України до Дня Незалежності привезуть Конституцію Пилипа Орлика. Тоді він розповів, що громадяни матимуть вільний доступ до цієї визначної історичної пам’ятки.

Документ прибув до України 10 серпня – вперше за 311 років з часу його створення. При цьому його вважають однією з перших конституцій Європи.

Конституція Пилипа Орлика фактично проголошувала в Україні незалежну республіку з протекторатом шведського короля замість підданства царю. Документ офіційно не набув  чинності, оскільки складався на чужині, а творці не мали змоги повернутися на Батьківщину. Проте в історію Конституція Пилипа Орлика увійшла як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обґрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.


Джерело

Back to top button