Україна

Фінляндія розглядає можливість сама судити неонациста Петровського – ЗМІ


Фінляндія розглядає можливість сама судити неонациста Петровського - ЗМІ

Фінське законодавство передбачає можливість розслідувати терористичні злочини, скоєні за кордоном.

Фінляндія може самостійно судити російського неонациста з угруповання ДШРГ Русич Яна Петровського (змінив ім’я на Воїслав Торден), якого Україна звинувачує у воєнних злочинах. Про це повідомляє фінське видання Yle в суботу, 9 грудня.

Після того, як фінський суд звільнив Петровського з-під варти, відмовившись надати згоду на його екстрадицію в Україну, росіянина зараз же затримали представники прикордонної служби. Відомство почало формальне провадження, щоб встановити законність перебування росіянина у Фінляндії.

Центральна кримінальна поліція Фінляндії під керівництвом Генпрокуратури розпочала “у цілковитій тиші” ще одне розслідування, заявив заступник генерального прокурора Юкка Раппе. 

Він зазначив, що правоохоронці мають визначитися із тим, чи можна притягнути Петровського до відповідальності на місці у Фінляндії за скоєні в Україні злочини. Відповідні матеріали раніше надала Україна.

“Це рішення буде моєю відповідальністю, коли будуть отримані достатні пояснення з цього питання. Сподіваюся, ми отримаємо їх на початку тижня”, – наголосив посадовець. 

Місцеві правоохоронці, відповідно до закону Фінляндії, можуть розслідувати терористичні злочини, скоєні за кордоном, якщо є така доцільність, але складність цього випадку полягає в тому, що Петровський не є фіном.

Випадок може стати прецедентом для правоохоронної системи Фінляндії.

Нагадаємо, Верховний суд Фінляндії відмовився екстрадувати в Україну Яна Петровського. Причину відмови нібито полягає “в умовах українських в’язниць”.

Згодом Україна відреагувала на відмову фінського суду в екстрадиції так званого Воїслава Тордена.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button