Світ

Позов партії у ФРН проти постачання зброї в Україну фінансував Кремль – ЗМІ

Позов партії у ФРН проти постачання зброї в Україну фінансував Кремль - ЗМІ

Фото: John MACDOUGALL / AFP

Лідер АдГ Тіно Хрупалла

Члени партії АдН отримували з Москви тексти своїх виступів, лобіювали кремлівські ініціативи та подавали до суду на уряд ФРН.

Німецька партія АдН подавала судовий позов проти постачання зброї в Україну за вказівкою Кремля. Про це йдеться в розслідуванні The Insider та Spiegel.

Журналісти проаналізували зламане листування пропагандиста Володимира Сергієнка, що живе в Німеччині та був “куратором” німецьких ультраправих.

Зазначається, що члени партії АдН за посередництва Сергієнка отримували з Москви тексти своїх виступів, лобіювали кремлівські ініціативи та подавали до суду на уряд ФРН.

Гроші Сергієнко привозив до Німеччини частково готівкою, а частково через підконтрольну йому компанію.

Як пише видання, офіційно АдН не визнає зв’язку з Кремлем, але, як свідчить зламане листування, депутати цієї фракції не просто координували з Москвою свої дії, але й отримували прямі інструкції.

Повідомляється, що одним з таких завдань була спроба зупинити військову допомогу Україні. Кремль очікував, що АдН зможе опротестувати ці постачання через судовий позов.

За даними журналістів, операція з судовим позовом була розрахована на чотири місяці, на її фінансування Сергієнко просив 25 000 євро на місяць, та ще 10 000 євро на місяць “на кураторські та представницькі витрати”.

В результаті 5 липня парламентська фракція АдН подала позов до органів до Федерального конституційного суду, розгляд йде у Карлсруе у справі №2 BvE 5/23. Формальний привід для позову – постачання озброєнь не погоджено з Бундестагом, хоча німецькі закони не вимагають цього.

Зазначається, що інформація, ймовірно, стане додатковим аргументом для німецьких спецслужб, які вже розглядають Сергієнка як фігуранта справи про шпигунство.

Разом з тим, грошові перекази від осіб, афілійованих російською державою, АдН (наявність яких давно підозрювали, але не могли довести) підводять під кримінальну справу одразу кількох депутатів Бундестагу.

Як відомо, у листопаді минулого року прихильники АдН вийшли на мітинг у Німеччині з вимогою скасувати санкції проти РФ. Лідер партії Тіно Хрупалла заявляв, що ціна на газ у Німеччині повернеться до норми, “якщо ми купуватимемо дешевий газ із Росії”.

Нагадаємо, Німеччина підтвердила передачу Україні нового пакета військової допомоги для України загальною вартістю майже 700 млн євро.

Також бюджетний комітет Німеччини схвалив закупівлю боєприпасів на 783,3 млн євро, частину з яких буде передано Україні.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button