Україна

Фальш-цілі. Нова тактика ракетного обстрілу РФСюжет


Фальш-цілі. Нова тактика ракетного обстрілу РФ

Росія вночі завдала масованого ракетного удару по Україні, використавши фальш-цілі, щоб заплутати наше ППО.

Вночі Україна пережила масовану ракетну атаку. Силам ППО вдалося збити 16 із 36 російських ракет, при цьому є влучення в об’єкти критичної інфраструктури в кількох областях.

Під час сьогоднішнього обстрілу, як виявилося, лише частина запущених окупантами ракет була реальною, а решта – фальш-ціллю, щоб заплутати наше ППО. Офіс президента офіційно це підтверджує та заявляє, що росіяни змінили тактику атак.

“Вони проводять активну розвідку, застосовують фальш-цілі. Але ППО впоралася з більшістю ворожих ракет та БПЛА”, – написав керівник ОПУ Андрій Єрмак.

Що являє собою ці фальш-мети і куди вночі були “прильоти” читайте у сюжеті 1News.

Фальш-мети – що це?

Близько третьої години ночі у всіх областях України оголосили повітряну тривогу. Андрій Єрмак повідомив, що Росія запустила БПЛА та ракети.

Журналіст Андрій Цаплієнко заявив, що з 10 випущених РФ по Україні ракет, на той момент, лише дві були справжніми, а решта – муляжі.

“Фальш-цілі – це або ракети без бойової частини, завдання яких бути видимими для РЛС і відволікати ППО, або результат роботи РЕБ – пристроїв радіоелектронної боротьби, наземного базування, або вбудованих в літаки, що створюють електромагнітні імпульси, що імітують цілі в повітрі”, – пояснив Цаплієнко.

Звідки та чим стріляли

Пізніше командування Повітряних сил повідомило, що противник випустив по Україні 32 крилатих ракети повітряного і морського базування. Проте головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний на своєму Telegram-каналі уточнив, що ворог атакував нас 36 ракетами.

Йдеться про 12 крилатих ракет повітряного базування Х-101/555, вісім крилатих ракет морського базування Калібр, 12 крилатих протикорабельних ракет повітряного базування Х-22, три керовані авіаційні ракети Х-59/31 і одну протикорабельну ракету Онікс.

“Для пусків використано літаки стратегічної авіації Ту-22М3 та Ту-95мс з району Курська та акваторії Каспійського моря відповідно, літаки тактичної авіації Су-35 з району тимчасово окупованого Мелітополя та носії крилатих ракет в акваторії Чорного моря”, – розповідає Залужний.

ЗСУ знищили 16 ракет, додав він.

Масштабні “прильоти”

Внаслідок масованої ракетної атаки влучення є в кількох областях України. Зокрема, у Львівській області три ракети влучили в об’єкт критичної інфраструктури.

“Єдине, що можу уточнити: це не об’єкт, від якого залежить подача електроенергії в області”, – розповів голова Львівської ОВ Максим Козицький.

За його словами, внаслідок удару ворога сталася пожежа, але її оперативно загасили. Жертв чи постраждалих внаслідок атаки в області немає.

“На місці влучення є вирва. На сусідній вулиці зруйнувалася стіна магазину. Також без постраждалих”, – додає Козицький.

У Павлограді Дніпропетровської області внаслідок масованої атаки ворога загинула жінка, семеро людей поранено, пошкоджено підприємство, зруйновано будинки.

“Жахлива ніч у Павлограді. О третій годині після опівночі, коли люди мирно спали у своїх будинках, ворог ударив ракетами по місту”, – написав голова Дніпропетровської ОДА Сергій Лисак.

Усього зруйновано сім приватних будинків. Ще 30 – понівечені.

На Кіровоградщині зафіксовано “прильоти” в об’єкт інфраструктури.

“Неспокійна ніч. Пережили чергову ракетну атаку противника. Під ранок – прильоти в об’єкт інфраструктури у Кропивницькому районі. На місці діють оперативні служби”, – уточнив голова обласної військової адміністрації Андрій Райкович.

Глава ОВА наголосив, що обійшлося без жертв.

Ще дві російські ракети потрапили до інфраструктурного об’єкту у Кременчуці. За попередньою інформацією, загиблих та постраждалих немає, повідомив голова Полтавської ОВ Дмитро Лунін.


 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button