Україна

Енергоатом: На ЗАЕС стався повний блекаут


Енергоатом: На ЗАЕС стався повний блекаут

Державне підприємство наголосило, що черговий блекаут створює загрозу ядерній і радіаційній безпеці.

Повний блекаут відбувся у ніч перед суботою, 2 грудня, на Запорізькій АЕС. Нині є загроза радіаційній безпеці, повідомляє Енергоатом. 

У повідомленні зазначається, що ввечері 1 грудня стався обрив лінії електропередачі Запорізька ТЕС – Феросплавна напругою 330 кВ, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми.

Однак  02:31 під час повітряної тривоги знеструмлено останню лінію Запорізька АЕС – Дніпровська напругою 750 кВ.

“У звʼязку із повним блекаутом ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизельгенераторів. В автоматичному режимі включились усі 20 дизельгенераторів, 8 з яких пізніше були залишені в роботі”, – мовиться в повідомленні.

Енергоатом зазначив, що найбільша загроза безпеці в такому стані існує на четвертому енергоблоці, оскільки окупанти використовували його із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора і тримали в гарячому стані.

Українські фахівці зранку 2 грудня поновили звʼязок з українською енергосистемою: відновлено роботу лінії електропередачі напругою 750 кВ.

“Черговий блекаут створює загрозу ядерній і радіаційній безпеці”, – зазначили в Енергоатомі.

Нагадаємо, Запорізька АЕС цілий день перебувала на межі чергового блекаута: 26 листопада о 10:30 внаслідок короткого замикання приблизно на 100 км північніше захопленої росіянами Запорізької атомної електростанції роз’єдналася остання (четверта) лінія її зв’язку з енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – Дніпровська

Стан справ на ЗАЕС: до чого ведуть навмисні помилки окупантів

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button